Recenze: Za Prahu jednička s hvězdičkou. Zaz překonala sama sebe

Francouzka Zaz už v Česku otestovala nejedno pódium. Letos v zimě se v tuzemsku rozhodla vystoupit hned třikrát. Kdo šel na první nedělní koncert do pražského Fóra Karlín s myšlenkou, že už ho nemůže překvapit, sypal si pak jistě popel na hlavu. Isabelle Geffroy se postarala o unikátní večer, který v jejím repertoáru dosud neměl obdoby – jak po stránce vizuální, tak i hudební. Navíc šlo patrně o první a poslední příležitost spatřit obvyklou „hipísačku“ ve společenských šatech.

Emma Smetana vystoupila ve vesnické sokolovně neurčeného roku. Alespoň takový dojem vytvářela bílá opona, která zakrývala scénu a před níž se okatá blondýna svíjela do rytmu uspávací hudby. Nedalo se odhadnout, že kus látky bude hrát při vystoupení Zaz tak důležitou roli.

Jakmile se ale rozezněly první tóny skladby Paris sera toujours Paris, začaly se na ní rýsovat papírové skládačky domků, které se posléze usadily do obrysů kulis, před kterými seděli muzikanti. Jejich jména se s hravou animací začala na oponě střídat jako při promítání černobílého filmu. Za tím vším stála v přítmí žena v elegantním obleku, která v příštích okamžicích byla cokoliv, jen ne nenápadná.

Chceš fantazii? Máš ji mít!

Turné ke coverové desce Paris si Zaz vymazlila. Díky špičkové animaci za jejími zády pršelo na střechy domů Paříže nebo se nad nimi proháněly mraky. Také vyrostla snová ulice se stříbrnými lampami, v La Parisienne se zpěvačka proměnila v papírovou oblékací loutku a při Si jamais j´oublie se roztrhla na kusy do tří podkrovních pokojů. Písně opěvující hlavní metropoli země galského kohouta do této kouzelné atmosféry brilantně zapadly, a pokud přičteme i bezchybný pěvecký výkon…

U starých skladeb nenechala Zaz kámen na kameni. Vytřískala z nich staré aranže, takže třeba intimní Si je perds přetvořila v dravou elektronickou vichřici a podobně dopadla i Trop sensible. Z Déterre  zas byla v nejlepším slova smyslu diskotéková párty.

Chuť experimentovat a improvizovat se v tomhle uragánu zkrátka nezapře. Stejné nadání ostatně předvedl i její doprovod. Jeho sóla nebyla zbytečnou vycpávkou času, než se hlavní hvězda převlékne. Jeden z trumpetistů navíc dokázal zaskočit při duetu La romance de Paris.

Zaz vystoupila v Praze (zdroj: ČT24)

Zvěsti o živých vystoupení této bezprostřední umělkyně končí samými superlativy. Zaz ale tentokrát dokázala překonat sama sebe a všechno, co kdy bylo tvrzeno. Z nadšení by se nejradši rozcupovala na kousky, čímž přebila ospalou nedělní náladu, kdy se člověku nechce ven a má před sebou akorát vidinu pracovního týdne. Zaz vrátila vyprodaný sál do elegance a kouzla z čisté radosti. Nic víc není v současnosti potřeba.

Z Prahy jede Zaz do ostravské Arény, pak zamíří do Bratislavy.