Evropský parlament doporučuje film o roli muslimských žen

Vítězem letošního ročníku filmových cen LUX, které uděluje Evropský parlament, se stal Mustang turecké režisérky Deniz Ergüvenové. Tématem filmu je role žen v tradiční muslimské společnosti. Snímek byl k vidění na festivalu v Karlových Varech. Český zástupce se letos do finálového klání, ve kterém se utkaly tři filmy, nedostal.

„Mustang svým způsobem ztělesňuje evropské ideály, už jen svým vznikem propojil Francii, Německo a Turecko. Já sama jsem rozkročena mezi Francii a Turecko, sdílím hodnoty obou zemí,“ řekla v děkovném projevu Ergüvenová. Ocenění převzala v úterý ve Štrasburku z rukou předsedy evropského zákonodárného sboru Martina Schulze.

Snímek, který vznikl v koprodukci Turecka, Německa, Francie a Kataru, vypráví příběh pěti sester žijících na venkově severního Turecka. Dospívající dívky jsou po zdánlivě nevinné hře s chlapci izolovány od společnosti konzervativní rodinou, která celou událost vnímá jako nepřístojnost, a nuceny dodržovat tradiční roli muslimských žen.

Europoslanci v užším výběru hodnotili tři snímky. Vedle Mustangu to byl ještě film Mediterranea italsko-amerického režiséra Jonase Carpignanoa a snímek Lekce bulharské manželské režisérské dvojice Petara Valchanova a Kristiny Grozevové. Evropský parlament vybírá především díla, která se věnují evropské identitě nebo historii.

Ceny LUX (latinsky světlo) uděloval Evropský parlament podeváté. Loni zvítězilo drama Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Snímek letos získal také Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Největší český úspěch v historii ocenění LUX si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užší nominaci, cenu si však tehdy nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny.