Babišův matrix nebo Pussy Riot. Deset důvodů, proč jet do Jihlavy

Mottem 19. ročníku festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, který začíná v úterý večer, se stala Věčnost. Navzdory tomu je program přehlídky velmi aktuální. V šesti dnech a v sedmi kinosálech se představí přes 250 filmů, z toho 58 světových, 9 mezinárodních a 11 evropských premiér. Nechybí diskuze s tvůrci nebo hosty Inspiračního fóra. Portál ČT24 vybral deset důvodů, proč se na Vysočině alespoň na chvíli zastavit.

1) Matrix Andreje Babiše

Vít Klusák natočil další díl dokumentárního cyklu Český žurnál. Tentokrát doprovázel nepřehlédnutelného politika a podnikatele Andreje Babiše. „Babišovský matrix“ se divákům odhaluje v době komunálních voleb, kdy politik vyrazil s koblihami mezi voliče, aby je přesvědčil o svých dobrých úmyslech. Observační dokument se snaží nahlédnout mechaniku Babišovy mocenské politiky, když zachycuje detaily podaných rukou, letmo prohozená slova nebo vyskládané Kostelecké uzeniny.

2) Česká radost

Matrix AB je šestnáctým soutěžním snímkem sekce Česká radost. Prestižní výběr tradičně přináší to nejlepší z nejnovějšího českého dokumentu. Kromě předsedy hnutí ANO dokumentaristé zaměřili pozornost třeba na soukromý život mecenášky Medy Mládkové, na tuzemskou lásku k trampingu, na xenofobii a rasismus v české společnosti a aktivizmus proti neonacistickým demonstracím nebo na kupónovou privatizaci.

3) Julian Assange

Platformu Inspirační fórum navštíví několik hostů, kteří již dopředu budí vzrušené emoce. Kritické hlasy vůči pozvaným hostům zněly dokonce z jihlavské radnice. Přes telemost vystoupí Julian Assange, známý především jako zakladatel serveru WikiLeaks, který zveřejňuje utajované informace na nejvyšší vládní a vojenské úrovni. Assange tvrdí, že je zastáncem transparentního přístupu k informacím, podle jiných je pouze nebezpečným zločincem. Od roku 2012 žije v azylu na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Marek Hovorka: Naši hosté otevírají nová témata (zdroj: ČT24)

4) Pussy Riot

Druhým hostem Inspiračního fóra je básnířka, členka anarcho-punkové skupiny Pussy Riot a obhájkyně lidských práv Marija Aljochinová. Po protestním koncertě v moskevské katedrále Krista Spasitele strávila spolu s Naděždou Tolokonnikovovou téměř dva roky ve vězení. Po propuštění zahájila výraznou kampaň proti porušování lidských práv v ruských věznicích, věnuje se otázce politických vězňů, kterou chce dostat do mezinárodního povědomí.

5) Podražený uprchlík

Dalším potvrzeným hostem je muž, kterého celý svět poznal jako jednoho ze syrských uprchlíků prchajících před policií na maďarsko-srbské hranici. Video, které zachytilo, jak spadl i se svým malým synem poté, co mu reportérka pracující pro maďarskou televizi podrazila nohy, vzbudilo obrovskou vlnu zájmu. Osama Abdul Mohsen nyní buduje nový život ve Španělsku, kde mu jako trenérovi nabídla zázemí fotbalová škola.

Osama Abdul Mohsen se synem
Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez

6) Al Akhbar

Syrské válce, která hýbe globální politikou, se věnuje také sekce Al Akhbar. Mezi čestnými hosty festivalu je i syrská režisérka Sarah Fattahi, jež představí film Kóma, který sleduje osudy syrských žen tří generací v bytě obklopeném válečnou vřavou. Další film z této sekce Syrská love story přináší pohnutý příběh milenců, kteří se do sebe zamilovali v syrském vězení, zplodili čtyři syny a jako političtí uprchlíci museli opustit zemi.

7) Filmová poezie

Cenu za přínos světové kinematografii převezme arménský režisér Artavazd Pelešjan. Jeho tvorba se pohybuje na hraně mezi hraným, avantgardním a dokumentárním filmem. „Artavazd Pelešjan je skutečným básníkem filmu, ve svém díle dokázal sdělit esenci života v několika minutách, a to ještě způsobem, který se nesmazatelně zapsal do dějin kinematografie, a stal se tak jedním z nejinspirativnějších režisérů, k jehož vlivu se hlásí režiséři napříč kontinenty i generacemi,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

8) Dobrodružný Thor

Další sekce přináší filmy, které zachycují osud norského mořeplavce, antropologa a dobrodruha Thora Heyerdahla. Aby podpořil svou teorii o osidlování ostrovů, přeplul v roce 1947 na voru nazvaném Kon-Tiki z balsového dřeva s pěti dalšími muži Tichý oceán od jihoamerického pobřeží až do Polynésie. Snímky vyprávějí o každodenní rutině na starověkém voru i o dramatickém boji s divokým oceánem plným žraloků.

Vor Kon-Tiki
Zdroj: ČTK/AP

9) Terorismus

Sekce Terorismus představí třeba film Německá mládež, který vypráví o tom, jak se na konci šedesátých let začala bouřit poválečná generace. Patřila k ní i novinářka Ulrike Meinhofová, právník Horst Mahler, filmař Holger Meins, Gudrun Ensslinová a Andreas Baader, zakladatelé Frakce Rudé armády (RAF). Film sestavený z archivního materiálu popisuje cestu od politické angažovanosti k terorismu. Sekce je nadepsána mottem: Proč bych měnil kameru za pušku, když udržím obě naráz?

10) Muzika, divadlo a pečené kaštany

Kromě filmu Jihlava klasicky nabízí rozmanitý doprovodný program. Český rozhlas uvede již čtvrtý ročník přehlídky rozhlasových dokumentů, v Divadelním stanu vystoupí Vosto5 nebo autorský projekt studentů DAMU Regulace intimity, a hudební vytržení zajistí Schwarzprior, Shampoo Boy anebo DJ Floex. A kdo bude mít už všeho dost, vždy si může vyčistit hlavu při toulkách podzimně zkřehlým vysočinským městem, pít svařák a chroupat pečené kaštany. Kdo nezná, měl by atmosféru festivalové Jihlavy vyzkoušet, kdo zná, rád se vrací. Celý program najdete na webu festivalu.