Od záchodu po Oscara. Muzeum Grammy ukazuje Sinatrovu "lidskou" tvář

Výstava o Franku Sinatrovi (zdroj: ČT24)

Sinatra okouzlil Ameriku, Hollywood a pak i celý svět. Přitahoval davy, peníze a slávu, stejně jako aféry a skandály. Jaký člověk se za jeho veřejnou tváří skrýval, chce poodkrýt výstava k jeho nedožitým stým narozeninám v losangeleském Muzeu Grammy.

Museum na výstavu zařadilo fotografie, ceny i osobní předměty. Chce Sinatru představit tak, jak ho znali skutečně jen ti nejbližší. Většinu předmětů získali autoři od zpěvákovy rodiny. Téměř žádný z nich nebyl ještě vystaven.

Sinatra byl otcem i dědečkem a bylo úžasné vidět jeho osobní věci, třeba jeho záchod nebo pyžamo.
Chad Sawier
kurátor výstavy

„Byl to normální chlap, který měl normální rodinu a neuvěřitelný život,“ shrnul dojem z instalace kurátor Chad Sawier. Frank Sinatra byl jediným synem italského přistěhovalce – hasiče ze Sicílie. Celý život byl podezříván z kontaktů s mafií, dokonce prý díky ní pomohl k vítězství prezidentu Kennedymu, svému blízkému příteli. Sinatrův spis u FBI měl skoro dva a půl tisíce stran, žádné obvinění se ale nepotvrdilo.

Nadevše miloval své tři děti, když mu unesli devatenáctiletého syna, zaplatil za jeho osvobození čtvrt milionu dolarů. Oženil se ale celkem čtyřikrát - jednou z jeho žen byla i herečka Mia Farrowová.

 Sinatrovu hudební kariéru mapuje osmnáct set nahrávek, 170 alb a deset cen Grammy. „Výstava je oslavou největšího zpěváka, kterého Amerika měla ve dvacátém století. Je to ale i příběh muže, který neustále hledal cestu k dokonalosti na pódiu i mimo něj,“ uvedl ředitel Muzea Grammy Bob Santelli.

Frank Sinatra zpíval, dokud mu síly stačily - naposledy vystoupil živě na pódiu téměř v osmdesáti letech. Zemřel o tři roky později, kdy měl podepsanou smlouvu ještě na další nahrávky. Sté narozeniny by oslavil letos v prosinci, výstava s názvem Sinatra: americká ikona potrvá až do února. Je putovní - na jaře byla poprvé k vidění v New Yorku.