Ovčáčka fascinuje abecední grafika, pro Ostravu je to dar

Písmena se tvorbou Eduarda Ovčáčka táhnou celým životem jako nit. Neopustily ho ani při výstavě Grafika je dar, která probíhá v ostravském Domě umění až do 14. září 2016. Své práce výtvarník galerii daroval.

„Grafika i kresba jsou důležitým médiem, protože každý z umělců přeci jen ty prvotní myšlenky zaznamenává kresbou nebo v grafice,“ říká sochař, performer, ale také básník nebo fotograf. Základním výtvarným znakem je pro něj tedy litera. Na obrazech často vytváří jednolitou strukturu.

V prostorech Galerie výtvarných umění je vystaveno 14 grafik. Instituce jich ale vlastní 250. Návštěvníkům je bude postupně odhalovat několik měsíců. Skončí s nimi až příští rok v září. Většina děl je strukturována do tematických cyklů, které se budou postupně obměňovat.

Tvorbu Eduarda Ovčáčka už Ostrava viděla několikrát. Současná expozice se ale liší. Galeristé chtějí malíři složit poctu. Tvrdí totiž, že je pro město nejzásadnější uměleckou osobností. „Svou tvorbou a působením již od šedesátých let minulého století do současnosti se zasloužil o to, že ostravská výtvarná scéna je vnímána a respektována v celorepublikovém kontextu,“ objasňují.

Velkým tématem je pro Ovčáčka rok 1968, po kterém ho komunisti zakazovali. To se odrazí i v jeho cyklu lekce velkého A. Ten galerie vystaví v létě.

Ovčáček vystavuje v Ostravě (zdroj: ČT24)