Richard Müller si dá cigaretku na dva ťahy a turné na jeden

Richard Müller: Pokora a perfekcionismus jsou nejdůležitější (zdroj: ČT24)

Spočítaj ma, Milovanie v daždi či Cigaretka na dva ťahy, hity, které pro Richarda Müllera napsal Jaroslav Filip. Slovenského autora písní, pianistu i režiséra připomene od poloviny října Müllerovo turné „15 rokov bez Filipa". Na podzim chystá i vydání nového alba.

Filip také dvě desetiletí vystupoval s Milanem Lasicou a Júliem Satinským, léta doprovázel na klávesy Deža Ursiniho. Zemřel v červenci 2000 v jednapadesáti letech. „Chodil jsem k němu vždycky v neděli po obědě, měl pro mě vždy připraveny dvě tři písničky,“ vzpomíná Richard Müller. “Uvědomil jsem si, že jsem s ním zažil tvůrčí dobu, která vlastně nemá obdoby a na niž se dá jedině s radostí vzpomínat,“ vysvětlil, co jej vedlo k tématu chystaného turné.

Ke koncertům se připojí i kytarista  Andrej Šeban, který s Jarem Filipem hrával. Na programu budou skladby, které napsali Müller a Filip pro sebe navzájem, i písně složené pro Milana Lasicu, a to v nových aranžmá.

V plánu je dvacet koncertů se třemi listopadovými zastávkami v Česku (v Brně, ve Zlíně a v Praze), 15 rokov bez Filipa odstartuje 10. října ve Zvolenu, 18. listopadu šňůru zakončí vystoupení v Bratislavě. Na jeden večer se Müller vypraví i do Londýna.

Na podzim slovenský zpěvák potěší své příznivce zároveň novou deskou. „Michal Pavlíček dělal celou  muziku, Michal Horáček napsal texty a já jsem to nazpíval,“ prozradil Müller.