Budoucnost historie: Národní muzeum hledá architekty nových expozic

Jak se promění více než 16 tisíc metrů čtverečních, na nichž Národní muzeum představí návštěvníkům po rekonstrukci své sbírky? Na řešení nových expozic, výstavních prostor a návštěvnického provozu ve své historické i přilehlé nové budově vyhlásilo dnes architektonickou soutěž. Vítěz by měl být znám na začátku příštího roku.

Nová podoba Národního muzea (zdroj: ČT24)

V podzemní chodbou propojených budovách by mělo vzniknout deset nových muzejních expozic, které by měly odrážet motiv probíhající rekonstrukce historické stavby Národního muzea - proměnu v muzejní instituci 21. století. Vyprávět budou příběhy českých i středoevropských dějin, přírody i živočišné říše; představí historické události, vývoj českého a československého státu, nebude chybět ani speciální Dětské muzeum.

  • "Hledáme architekta nebo tým architektů, kteří nám pomůžou zhmotnit libreta budoucích expozic tak, aby se podařilo snoubit historický design s moderním přístupem a propojit zdánlivě nepropojitelné budovy, historickou a novou, a připravit atraktivní a příjemné prostředí pro návštěvníka," přeje si generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Uzávěrka přihlášek do dvoukolové soutěže je 7. srpna, uzávěrka prvního kola soutěže 19. října. Se zveřejněním výsledků se počítá v lednu až únoru příštího roku. Na jaře 2016 by měla následovat veřejná výstava hodnocených návrhů. Předsedou poroty bude Michal Stehlík, náměstek generálního ředitele Národního muzea. V jedenáctičlenné porotě jsou zástupci ministerstva kultury, architekti, výtvarníci a zástupci různých kulturních institucí.

Co by mělo v expozicích být, napovídá video Národního muzea:

„Pokud mě paměť neklame, v České republice nikdy tak velká architektonická soutěž na expoziční interiéry pořádána nebyla, a myslím, že je to celkem výjimečné i v mezinárodních souvislostech,“ upozornil Lukeš. Zdůraznil, že soutěž vyhlašuje muzeum po více než sto letech, je součástí první důkladné rekonstrukce za století a čtvrt existence instituce.

Na nové expozice, vybavení výstavních prostor a návštěvnického provozu je k dispozici 483 milionů korun. Celková rekonstrukce muzea za více než 1,35 miliardy korun začala letos, stavbaři ji mají ukončit v říjnu 2018. Nově otevřený muzejní komplex by mohl návštěvníky uvítat i v alespoň částečně nových expozicích.