Recenze: Expression Hurts - potrava pro všechny smysly

Nevšední zážitek připravila premiérovým divákům formace Kartel, která svou site specific novinku Expression Hurts uvedla o víkendu v Nové Perle, objektu bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou. Seriál působivých situací rychle vtáhl návštěvníky události do útrob zdánlivě opuštěných továrních hal.

Autorky industriální pouti Jindřiška Křivánková, Jana Kozubková a Lucie Ferenzová říkají, že jim je Nová Perla záhadným územím a rezonátorem jednotlivých scén. Také tvrdí, že projít "zónou" znamená proměnit se. Přestřihnou pásku a vezmou hosty dovnitř. Iniciují setkání plné rituálů, narušují obvyklé a žádají naši aktivní účast. Nabídnou igelitové přezůvky i nečekaný pokrm, inspirační roli zde mimo jiné sehrají kanibalové.

Expression Hurts se stává hostinou v pravém slova smyslu, nasycením smyslových požitků, intuitivní mapou důvěrně známého, stejně jako objevně nového. Režisérka a dramaturgyně Lucie Ferenzová nechává aktérky - domorodé průvodkyně (Křivánková, Kozubková) svobodně ujít asi hodinovou cestu několika zastavení. Přesto, že jde o fragmentární kompozici, tok inscenace přirozeně plyne, vybavování je pozvolné jako naše chůze neznámým územím. Poznat jeho temná zákoutí znamená nebát se.

Pozice hosta může být příjemná i zneklidňující. V budoáru dámy svačí ovoce, pojídají pečeni a frivolně konverzují s kostrou jménem José. Herečky se převtělují do blonďatých modelek, co spolu promlouvají vlastní řečí. Jinou místností voní lilie. Místní dělnice se mezi nahranými replikami objevují a ztrácejí v chodbě, iluze je dokonalá. "Tady jsem doma, tady všemu rozumím." Syrový obraz kromě květin definují dvě barevné zářivky.

Uvnitř budovy lomozí stroje. Přilehlou svatyní je holendr, kruhová káď, která sloužila k přípravě papíroviny. Zvláštní akustika hraje s kontraalty hlavních hrdinek. Voda (dopadající ze střechy na hladinu) doprovází dialog povídavých zaměstnankyň v šátcích, šatových zástěrách a holinách. Text zapojí též informace o pohnutém osudu technické památky. Performerky pohotově řetězí asociace, obě jsou skvěle vybavené výrazově, pohybově i hlasově.

Osobně moc nemusím cokoli v indiánské čelence s péry, takže tento jediný výjev tance na dece před televizními obrazovkami mne nechává chladnější. Vzápětí zbystřím monologem o tom, že humánní cizinec nazývá svou kanibalskou hostinu záchranou civilizace. Koncert, co pak zaplaví horní galerii, zaujme. Kultovní Nick Cave, utržen ze řetězu blyštivé disco koule, zkrátka válí. Probíhá moderní kázání rámované betonovými monolity. Nebojte se, vezměte si svůj zákusek!

Zvukové řešení prostoru má na starost Petr Krušenický, jeho výtvarné pojetí Jana Hauskrechtová. Expression Hurts proběhne v Nové Perle opět 29. září v rámci festivalu Next Wave.