Prague Proms hraje Buddy Riche, Annu Netrebko i videohry

Buddy Rich, považovaný za jednoho z nejlepších jazzových bubeníků, hrával s Frankem Sinatrou, Luisem Armstrongem i Ellou Fitzgeraldovou. V Praze bohužel už vystoupit nemůže, připomene ho ale jeho bigband, který 21. června zahájí jedenáctý ročník festivalu Prague Proms. Vrcholem přehlídky bude koncert ruské sopranistky Anny Netrebko. Dojde ale i na Disneyho nebo počítačové hry.

Buddy Rich (1917–1987) vedl svůj bigband od poloviny 60. let. Jeho slávu vzkřísili nedávno úspěšně někdejší členové, k nimž se v Praze ještě přidá Bigband sv. Blažeje. Vedle tradičních jazzových skladeb Cole Portera nebo Duka Elligtona večer nabídne i písně Johna Lennona, Paula McCartneyho či písňovou koláž z muzikálu West Side Story.

Festival Prague Proms od 21. června až do poloviny července představí desítky umělců klasické, filmové i jazzové hudby. Do první skupiny patří ruská pěvkyně Anna Netrebko. Její recitál v pražském Obecním domě bude 10. července složen z árií, duetů a ansámblů z italských a ruských oper. Za doprovodu Českého národního symfonického orchestru, pořadatele festivalu.

Disney a videohry

Ten má v oblibě i filmovou hudbu. Hudební Hollywood Night Prague Proms 17. července uzavře, předcházet mu budou ještě večery inspirované Disneyho animovanými snímky nebo němým dobrodružným filmem Ben-Hur, při nichž hudba doprovodí projekce. Jeden večer programu pak bude patřit živé hudbě z nejpopulárnějších počítačových her. V show Video Games Live se jako kytarista představí Tommy Tallarico, spolutvůrce her Demolition Racer nebo Prince of Persia.

Disney's Fantasia
Zdroj: ČT24/Prague Proms / cami.com