Stalina na Letné by mohla nahradit galerie, plánuje primátorka

Praha zvažuje výstavbu nové galerie moderního umění. Využívat by ji měla Národní galerie, která už delší dobu řeší nevhodnost budovy Veletržního paláce. Nová výstavní síň by podle pražské primátorky Adriany Krnáčové mohla stát na Letné vedle metronomu, v místech, kde býval Stalinův pomník. V plánech na stavbu koncertní síně, s nimiž přišla minulá politická reprezentace, naopak město prý pokračovat nehodlá.

O nové koncertní síni pro téměř dva tisíce diváků přitom v dubnu mluvil ministr kultury Daniel Herman při představování kulturní politiky na příštích pět až deset let, dovolí-li výstavbu rozpočet resortu. Adriana Krnáčová potřebu moderního sálu vidí ale jinak. „Domníváme se, že není potřeba dál rozvíjet tuto oblast. Praha má stejný počet koncertních sálů jako třeba Vídeň,“ tvrdí. Jedním z navrhovaných míst byl například ostrov Štvanice.

Prázdné místo po Stalinově památníku na Letné zase mělo nahradit muzeum totality nebo oceanárium. Dál než k představám se ovšem zatím žádný projekt nedostal. Praha teď přišla s myšlenkou výstavní síně.

Letná je ale jen jednou z variant, další místa Krnáčová zmiňovat nechce. Ani to, zda by se do nové budovy mohla v budoucnu přesunout Muchova Slovanská epopej, kterou autor Praze věnoval pod podmínkou, že pro ni vybuduje důstojnou síň. Zatím je po přestěhování z chátrajícího zámku v Moravském Krumlově umístěna ve dvoraně Veletržního paláce, vyhrazeného ovšem i dalším výstavám Národní galerie. Ředitel NG Jiří Fajt o záměru vybudovat pro instituci novou budovu mluví od svého nástupu do funkce, tedy zhruba rok. Ve hře je zároveň i oprava už nevyhovujících prostor Veletržního paláce, rekonstrukce by ale byla značně nákladná.

S Národní galerií prý primátorka o záměru nové výstavní síně diskutuje. Náklady na stavbu by měl nést stát, Praha by se postarala o pozemek. O podobě galerie má rozhodnout mezinárodní soutěž.