Otáčivé hlediště to v Českém Krumlově roztočí s Rodenem

Diváci Otáčivého hlediště v Českém Krumlově se do svých sedaček pevně zapasují už ve čtvrtek večer. Letošní divadelní sezonu totiž otevře detektivní komedie Pes baskervillský režiséra Petra Zelenky a Olgy Šubrtové. Do role Sherlocka Holmese se převtělí Karel Roden, který si v zámeckém parku zahraje vůbec poprvé. Kromě toho nabídne Jihočeské divadlo až do září celkem 85 představení sedmi her, přičemž čtyři z nich budou v premiéře.

Inscenaci podle příběhu A. C. Doylea napsal Zelenka se Šubrtovou speciálně pro prostory krumlovského Otáčivého hlediště. Dvojice autorů na ní pracovala víc než jeden rok. Výsledná adaptace je sedmou verzí prvního společného díla. Pro režiséra Zelenku je práce na této komedii první zkušeností na točně vůbec.

Karel Roden si roli legendárního detektiva Sherlocka Holmese zahraje třináctkrát z patnácti představení. Dvakrát ho bude alternovat herec Jiří Suchý z Tábora. Do role doktora Johna Watsona byl obsazen Viktor Limr, kterého mohli diváci na Otáčivém hledišti vidět už loni jako Rocheforta ve Třech mušketýrech.

Dostane se ale také na operu Carmen nebo na dobrodružnou fantasy komedii Baron Prášil v podání souboru Malého divadla. Dojde i na balet na motivy Labutího jezera P. I. Čajkovského. Tanečníci se divákům představí v nové choreografii Attily Egerháziho, tentokrát v příběhu zraněné mužské duše.

Program pak doplní Sluha dvou pánů, Tři mušketýři a opera Rusalka.

Vydáno pod