Nusle: Místo s největší koncentrací řezníků na komiksovou stránku

Nusle – pro někoho nebezpečná a zapomenutá oblast Prahy, pro jiného místo natolik přitažlivé, že ho využije coby inspiraci ke komiksové knize. Tak to udělal Hza Bažant, který na stránkách své nové publikace vybudoval několik dějových linek odehrávajících se právě ve zmíněné čtvrti. „Parafrázuji tímto život ve městě, kde nás obklopuje tisíce příběhů, ze kterých zachytíme jen střípky, a přece dohromady dávají velkolepý celek – město,“ říká autor.

V jednotlivých obrazech najde čtenář výjevy plné symbolů. Příběhy odehrávající se na městské periferii, které suplují jednotlivé oblasti lidské mysli, nechávají žít čtyři identické cestovatele. Každý z nich zažívá vlastní dobrodružství, avšak beze slov, takže je komiks dostupný komukoliv.

„Takto je možné se ke knize vracet a pokaždé číst jiný příběh. Skládat jednotlivé vrstvy příběhu se stává dobrodružstvím, podobně jako při zkoumání opuštěných zákoutí neznámého města, kde nalezené artefakty skládají mozaiku životů těch, kteří je zde zanechali,“ uvádí Bažant.

  • Anotace: Nusle jsou místo. Pod povrchem všednosti tu prožívají podivní tvorové podivné příběhy. Mezi spárami asfaltu, v ozvěně dunění železnice, ve stínu komínů a telegrafních drátů. Příběhy z místa s největší koncentrací řezníků se skládají podél toku Botiče do vzoru odhalující svět za světem. Svět, kde se v ospalých nedělních odpoledních obr koupe v louži mezi náspy.
Nusle: Místo s největší koncentrací řezníků na komiksovou stránku (zdroj: ČT24)

Hza Bažant…

…ve své práci spojuje prvky divadla, komiksu i grafiky - z ní se nejčastěji věnuje sítotisku. Na kontě má třeba grafiku k novele Krakatit Karla Čapka a další řadu kratších příběhů. Několik svých komiksů zpracoval jako scénograf také v divadelní podobě např. Pán Času - Tyranie Okamžiku nebo Pérák - Na jméně nezáleží . Bažant je jedním ze zakládajících členů kolektivu Hurá a vede soubor obřích loutek Echt Street Puppets. V současné době působí na Katedře Alternativního a Loutkového divadla DAMU v Praze.

Křest knihy se odehrál v multifunkčním prostoru Jatka.