Striktně nepolitická Eurovize se kvůli Rusku ani letos politice nevyhnula

Pěvecká soutěž Eurovize, jejíž šedesátý ročník v neděli skončil výhrou švédského zpěváka Manse Zelmerlowa, se tradičně snaží vystříhat jakýkoliv politických projevů během zábavního večera – a ani tentokrát se jí to nepovedlo. Důvodem byla především úspěšná účast ruské zpěvačky Poliny Gagarinové.

Osmadvacetiletá zpívající modelka Polina Gagarinová se spolu se Zelmerlowem probojovala do nejužšího finále, musela ale čelit nevraživosti publika ve vídeňské Stadthalle, kde finálový večer probíhal. Vlažný potlesk podmíněný primárně zpěvaččinou národností nakonec jednu z moderátorek vedl k dílčímu ustoupení od pravidla, že je Eurovize striktně apolitická. „Prosím, mějte na paměti, že naše motto je stavění mostů a že hudba by měla zůstat nad politikou. Všichni interpreti si zaslouží rovnocenný přístup a respekt,“ napomenula diváky v koncertní hale rakouské metropole.

Obavy z protiruských projevů přitom rakouské pořadatele vedly už během příprav Eurovize k tomu, že do sálu nainstalovali speciální technologii, která dokáže redukovat zvuky obecenstva a eliminovat případný nadměrný hluk. Reagovali tak především na incident z loňského ročníku, kdy publikum vypískalo ruskou pěveckou dvojici – sestry Tolmačovovy – kvůli anexi Krymu.

Gagarinová nakonec sice v sále čelila jen vlažnému potlesku, sociální sítě ale mladou Rusku za politiku Vladimira Putina rozhodly potrestat výrazněji. Její soutěžní píseň Milion Voices pojednává o jednotě a síle lidstva a často zmiňuje i slovo mír; na serveru Youtube se objevila kritická variace Milion ukrajinských hlasů, která jako vizuální podkres pro ruský zpěv používá záběry z bojiště na východoukrajinském Donbasu.

Conchitu Rusové neviděli

Největší zastání v přímém přenosu našla ruská pěvkyně u loňské vítězky Eurovize, Conchity Wurst, transgenderové zpěvačky z hostícího Rakouska. Jejich společné záběry se ale k ruskému divákovi nedostaly a fakt, že Conchita Polinu objala, vzbudil u ruských konzervativních kruhů značnou nelibost. „Rusko není půda pro objímání eurozvrhlíků,“ prohlásil prominentní petrohradský aktivista Vitalij Milonov, který ve svém domovském městě před několika lety prosadil legislativu zakazující „propagandu netradičních sexuálních vztahů“.

Ta dnes platí v celé zemi – a právě proto nemohli Rusové Conchitu spatřit. „Ruská televize se zachovala tak, že důsledně vystříhala všechny záběry s Conchitou, místo toho pouštěla vlastenecké písně. Ředitel to odůvodnil tím, že v Rusku existuje zákon zakazující propagandu homosexuality,“ konstatuje publicista a politický komentátor Jefim Fištejn. „Skutečnost, že ruská reprezentantka nezvítězila, byla vysvětlena tím, že je jí vlastně znemožněno zvítězit, protože Západ se spikl proti Rusku. Poslanci Ruské dumy už předložili zákon, aby Rusko vystoupilo z Eurovize a založilo svojí vlastní, euroasijskou pěveckou soutěž.“

HORIZONT: Eurovize jako projev politického napětí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod