Jiří Franta a David Böhm zastavují čas

Společné práce vystavují v pražské galerii Nevan Contempo na Žižkově výtvarníci Jiří Franta a David Böhm. Název expozice tvoří pouze otazník a vykřičník. Divákům snad interpunkční znaménka můžou posloužit jako nápověda, jakým způsobem lze jejich dílo, střídající lehkovážně klasická i nová média, číst. Výstava nazvaná prostě ?! potrvá do 6. června.

Výtvarníci Jiří Franta a David Böhm tvoří od roku 2006 tvůrčí tandem. Jejich společná práce zahrnuje klasické techniky malby a kresby, ale také performance, videa, prostorové instalace nebo intervence do veřejného prostoru. Podobně je tomu také u jejich aktuální výstavy v žižkovské galerii Nevan Contempo.

Jiří Franta a David Böhm zastavují čas (zdroj: ČT24)

Frantu a Böhma zajímá fenomén záplavy informací, se kterými neumíme pracovat. Otazník a vykřičník znamenají momenty vytržení. „Je to zastavení v čase, kdy vykřičník a otazník v jednu chvíli zafungují a pak zase zmizí,“ říká Jiří Franta.

Použitím komiksově zdůrazněné otázky, tvořící titul celé výstavy, si Franta s Böhmem nárokují divákovu pozornost. Upozorňují na to, že umění se dnes z velké části redukuje pouze na umění zaujmout, říká galerista Mikuláš Nevan. Všudypřítomná hojnost informací v současné mediálně saturované společnosti znamená nouzi o pozornost. A právě s tímto omezeným a stále vzácnějším zdrojem se oba umělci učí nakládat.

Jiří Franta a David Böhm byli třikrát nominovaní na Cenu Jindřicha Chalupeckého a úspěchy sklízí i jejich knižní tvorba. Opakovaně uspěli v soutěži Magnesia Litera, naposledy před několika dny, kdy kniha Proč obrazy nepotřebují názvy vyhrála kategorii dětské literatury. Napsal ji kritik Ondřej Horák a ilustroval právě Jiří Franta. Vloni zvítězil titul Hlava v hlavě, který vytvořili David Böhm a básník Ondřej Buddeus.