Rakovina mě přivedla k Labutímu jezeru, říká Radačovský

Brno – Labutí jezero 21. století je Black and White. Alespoň na prknech brněnského Mahenova divadla, kde se bude tančit moderní verze této baletní klasiky. Po úspěšném uvedení v USA ji do repertoáru Národního divadla Brno zařadil autor představení a umělecký šéf baletu Mário Radačovský. Do příběhu prince Siegfrieda otiskl vlastní zkušenost s bojem s rakovinou.

Jeden týden v roce 1998 převrátil tanečníkovi Máriovi Radačovskému život naruby. Na vrcholu kariéry během angažmá v Holandsku mu byla diagnostikována rakovina. „Z nemocničního pokoje jsem měl výhled přímo na malé jezírko, kde plavaly labutě. Tehdy jsem si uvědomil, jak relativní je naše svoboda a jak je moje realita vedle volnosti svobodných a krásných labutí diametrálně odlišná,“ říká dnes Radačovský, který na podzim 2013 zakotvil v Brně jako nový umělecký šéf baletu Národního divadla Brno.

Svoji zkušenost s nemocí přenesl Radačovský do baletní klasiky. „Cítil jsem, že skrz toto představení bych mohl vypovědět, co v rámci choroby cítím, co jsem zažil. Je to i o tom, jak se člověku může za vteřinu změnit život a najednou nic nedává smysl,“ dodal Radačovský. Nositelem jeho příběhu v baletu Black and White nejsou Odetta a Odílie, ale princ Siegfried, který prochází těžkou životní situací a bojuje s nemocí. Jeho přátelé se mění v labutě, ošetřující lékařka v labuť bílou, manželka v černou.

Uvést přebroušenou verzi baletního klenotu se Radačovský poprvé odhodlal v roce 2012 ve Spojených státech. „Byl to jednoznačný úspěch,“ hodnotí umělecká ředitelka baletu v Grand Rapids Patricia Barkerová.

K baletu patří klasika, ale i experiment

Národní divadlo není národní muzeum, řekl už dříve Radačovský. Do repertoáru baletního souboru proto zařazuje i moderní kusy, k nimž patří i jeho verze Labutího jezera pro 21. století. „Doufám, že divák bude možná lehce vyprovokovaný k tomu, aby přišel. Ten klasický divák se přijde podívat, co že jsme to s Labutím jezerem udělali. A ti, co se možná bojí klasického tance, že mu nebudou rozumět, třeba přijdou na toto představení a pak se možná zajdou podívat i na klasiku,“ doufá Radačovský.

Představení Black and White mělo premiéru 20. března. Národní divadlo Brno má nadále na repertoáru také tradiční verzi Labutího jezera v choreografii Roberta Strajnera.