Fotografie, svědectví, vzpomínky. Čeští senioři doplňují Wikipedii

Projekt „Senioři píší Wikipedii“ je v plném proudu. Díky němu se jejich osobní fotoarchivy stávají součástí nejrozsáhlejší světové encyklopedie. Skenovat snímky a editovat Wikipedii je učí lektoři z Centra Elpida.

Pamětníci mají k dispozici fotografie, které by mohly posloužit určité události. Ze šuplíků se proto dostávají na světlo snímky, které podávají historické svědectví o době, v níž jejich majitelé žili. Dají se využít i materiály z diplomových prací starých několik desítek let.

Senioři mají ideální předpoklady pro to, aby se stali takzvanými „wikipedisty“. Mají jednak potřebné životní zkušenosti a také spoustu volného času. „Často hledám informace na internetu, a zjistila jsem, že tam řada informací, právě na té české Wikipedii, třeba ještě chybí,“ popsala své zkušenosti jedna z českých wikipedistek.

Editování stránky je jednoduché. Začátečníkům s tím pomáhají lektoři ze seniorského centra Elpida. „Snažíme se je motivovat, aby překonali počáteční strach z nových technologií,“ vysvětlil jeden z lektorů. Iniciátorem celého projektu je profesor Jan Sokol. Hlídá správnost a korekci asi tří tisíc článků. „Na Wikipedii nejde nic zkazit. Ona všechny změny dokumentuje a ukládá. Čili i když se článek smaže, tak se na jedno kliknutí vrátí,“ prohlašuje.

Česká část encyklopedie obsahuje asi 314 tisíc článků. Kolik z nich jich už napsali a zeditovali právě senioři, však nelze kvůli anonymitě zjistit.