Selfie? Myslíte autoportrét? řekli by Gogh, Rubens nebo Schiele

Selfies dnes lidé zaplavují své profily na kdejakých sociálních sítích a jejich pořízení nevyžaduje žádnou zvláštní námahu, natož umění. Madridské muzeum Thyssen-Bornemisza připomíná, že potřeba se zvěčnit a vyjádřit tak svůj stav či názor trvá mnohem déle než současná módní vlna. Měli už ji takoví malíři jako Rubens, Dürer nebo Velázquez.

Muzeum představuje vlastní podobizny známých autorů od renesance až po minulé století. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout třeba Albrechta Dürera, který se snažil úctu ke své profesi vyvolat na autoportrétu vylepšeným, skoro šlechtickým oděvem. Diego Velázquez se zvěčnil jako elitní malíř španělského dvora na obraze Dvorní dámy. Vincent van Gogh sám sebe ztvárnil téměř čtyřicetkrát, své modely totiž neměl čím platit. Z autoportrétů mexické malířky Fridy Kahlo vybrali kurátoři podobiznu, která odráží její zoufalství a samotu. Z každého tahu štětcem Egona Schieleho je zase znát bouřlivý neklid duše. A Lucian Freud se zachytil z perspektivy zrcadla položeného na zemi.

Společná všem vystaveným malířům byla podle kurátorky výstavy Dolores Delgadové jistá míra narcismu a snaha zanechat po sobě stopu. Stejně jako u tisíce dalších umělců. Madridské umění nabízí jen zlomek malířů, kteří na plátně zachytili sami sebe a odhalili tak částečně, jak se vnímají. Jejich obrazy jsou k vidění do 7. června.

V Madridu vystavují autoportréty slavných malířů (zdroj: ČT24)