Divadelní kritici se drží Zábradlí. Mají slabost pro Velvet Havla

Václav Havel byl v pražském Divadle Na zábradlí v 60. letech kulisákem a později dramaturgem, loni se se značnou nadsázkou na tuto pražskou scénu vrátil coby titulní postava inscenace Velvet Havel. Původní hra Miloše Orsona Štědroně převálcovala všechny konkurenty Cen divadelní kritiky za rok 2014. Udělovaly se 13. března právě v Divadle Na zábradlí, a to v přímém přenosu webu ČT24. Záznam si můžete přehrát v tomto článku.

Hudebně-dramatický Velvet Havel v režii Jana Friče se stal nejlepší inscenací i nejlepší poprvé uvedenou českou hrou. Miloš Orson Štědroň, autor scénáře, libreta i hudby (za ni byl také kritiky oceněn), se nechal volně inspirovat životem, tvorou i humorem absurdního dramatika (Na zábradlí měla v 60. letech mimochodem premiéru jeho hra Zahradní slavnost) a sametového politika. Lehce kabaretní forma má být svéráznou poctou a show ironickým komentářem zbožštění Havlovy osobnosti. Inscenace měla premiéru v roce pětadvacátého výročí sametové revoluce, jejímž je Havel symbolem, a sametovou revolucí také vrcholí.

Herecké ceny si rozebrali Miloslav König, představitel Václava Havla, a Marie Spurná, která hraje Havlovu první ženu Olgu.

Divadlem roku je Divadlo Na zábradlí. V pozornosti kritiků je zvláště od předloňského roku, kdy na scénu z Brna přešel tvůrčí tým režiséra Jana Mikuláška a dramaturgyně Dory Viceníkové. Projekt Zlatá šedesátá, dramatizace deníkových zápisků Pavla Juráčka, který s sebou z brněnské Reduty přinesli, se loni stal inscenací roku.

Oba stojí také za představením Požitkáři, jež se dotýká tématu umírání a smrti a jež je další letos oceněnou inscenací ze Zábradlí. Díky scénografii Marka Cpina. Podobně jednoznačný úspěch napříč kategoriemi ve více než dvacetileté historii ocenění (do loňska udělovaného pod názvem Ceny Alfréda Radoka) žádná scéna dosud nezaznamenala.

Požitkáři
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Dokonce i talent roku - Anna Petrželková - je svou prací se Zábradlím spojena. Jednatřicetiletá režisérka tu loni nastudovala pod názvem Báby dramatizaci absurdních textů ruského autora Daniila Charmse. Především s přihlédnutím k této inscenaci se stala vítězkou kategorie. V její režii měla loni také premiéru jevištní podoba Trierových Idiotů ve Švandově divadle a Brechtova hříčka Svatba ve Slováckém divadle.

  • Inscenace roku: Velvet Havel (autor: Miloš Orson Štědron, režie: Jan Frič, Divadlo Na zábradlí)
  • Ženský herecký výkon: Marie Spurná (Olga Havlová ve Velvet Havel)
  • Mužský herecký výkon: Miloslav König (Václav Havel ve Velvet Havel)
  • Divadlo: Divadlo Na zábradlí
  • Nejlepší poprvé uvedená česká hra: Velvet Havel
  • Hudba: Miloš Orson Štědron (Velvet Havel)
  • Scénografie: Marek Cpin (Požitkáři v Divadle Na zábradlí)
  • Talent: režisérka Anna Petrželková

Po Cenách divadelní kritiky, o jejichž výsledcích rozhodlo 69 hlasujících v anketě časopisu Svět a divadlo, své vítěze vyhlásí 28. března v přímém přenosu České televize také Ceny Thálie, které se zaměřují na herecké výkony. Velvet Havel ani žádná jiná role z inscenací Divadla Na zábradlí však mezi nominacemi není.