Bible kutnohorská je ode dneška i brněnská

Brno – Sbírky Moravské zemské knihovny v Brně dnes obohatil výjimečný exponát - prvotisk Bible kutnohorské z roku 1489. Jde o druhou sérii Bible, která byla vytištěna přímo v českých zemích. Kniha se dochovala ve čtyřech desítkách exemplářů, které jsou dnes po celém světě. Knihovna jeden kus koupila z pozůstalosti českého soukromého sběratele prostřednictvím antikváře.

Má 1224 stran, zdobí ji 116 dřevorytů a na světě se dochovala jen ve čtyřech desítkách exemplářů. Řeč je o Bibli kutnohorské. Jednu takovou dnes získala do svých sbírek zemská knihovna v Brně. „Bible kutnohorská je výrazem přechodu českých zemí do novověku,“ říká ředitel Moravské zemské knihovny v Brně Tomáš Kubíček. „Samotný prvotisk Bible kutnohorské je velmi významný, jedná se o druhý tisk jazykově české bible na našem území,“ dodala historička Jindra Pavelková.

Ačkoliv je bible v poměrně dobrém stavu, ujmou se jí nyní restaurátoři. V budoucnu knihovna počítá i s jejím krátkodobým vystavením, pokud možno společně s dalšími vzácnými tisky ze stejného období. Bibli dnes do fondů knihovny předal ministr kultury Daniel Herman. Kniha obohatí fond historických tisků, prvotisků a rukopisů. Dosud v něm bylo pouze druhé vydání této knihy, které ale není totožné. Získání prvotisku tak pro badatele otevírá prostor pro další výzkum.

Bible kutnohorská vznikla roku 1489 v tiskárně Martina z Tišnova v Kutné Hoře jako druhý tisk „knihy knih“ v českých zemích. Primát drží o rok starší Bible pražská. Příprava knihy byla velmi nákladná, tiskař si na vydání dokonce půjčil od kutnohorské městské rady. Ani to ovšem nestačilo, a proto se plánovaný náklad snížil z 200 kusů zhruba na polovinu. Po rozprodání následoval dotisk, některé exempláře však mají archy smíšené z obou vydání, případně obsahují rukopisné doplňky, protože některé archy nezbyly v dostatečném počtu.