Zrcadlo, zrcadlo, kdo je v zemi české nejlepším angličtinářem?

Praha – Je latinou naší doby, jen málokdo ale angličtinu ovládá dokonale. National Literary Award for Young Writers pořádá soutěž pro mladé anglicky píšící autory a prostřednictvím jejich výtvorů se snaží tento jazyk hýčkat. Letos měli čeští spisovatelé obhájit talent povídkou o zrcadle. Absolutní vítězem se stal sedmnáctiletý Martin Zika.

Soutěž pro české autory píšící anglicky (zdroj: ČT24)

Letošní téma? Mirrors neboli zrcadla. Příběhů lyrických světů, které v nekonečných odrazech zmnožují realitu, se letos sešlo hodně. Třeba vítěz Martin Zika zabodoval metaforou jménem Lily. V kategorii do 19 let dvakrát bodovala Juliana Vaculíková. Získala cenu za nejlepší povídku a porota navíc ocenila její perfektní angličtinu, v níž píše už od třinácti let.

„Na to, že jsem Češka, mi čeština jako literární jazyk k srdci nikdy nepřirostla a v podstatě od té doby, co jsem se začala učit anglicky, jsem se dokázala lépe vyjádřit v angličtině než v češtině,“ přiznala Vaculíková.

Všichni ocenění si odnášejí finanční odměnu a absolutní vítěz dokonce pojede na tři dny do skotského Edinburghu.

Konkurovalo mu na dvě stě padesát uchazečů, kteří do soutěže svou anglickou povídku poslali. Do užšího kola se díky porotě, jíž předsedá textař a hudebník Michal Horáček, dostalo šestnáct z nich. „Zikův příběh byl úžasný, vytvořil hrůzostrašný, fantazijní svět se spoustou symboliky, ale nebylo to prvoplánové,“ popsal jeden z porotců důvod autorova prvenství.

Mladí spisovatelé se neváhali pustit do detektivky, thrilleru nebo historické reflexe. Nejvíc zaujaly silné svižné příběhy.

Kompletní přehled výsledků visí na webu Literary Award.