Fotografové mapovali 24 hodin života naší země

Ostrava - Od nedělního poledne posledního říjnového víkendu měly stovky profesionálních i amatérských fotografů 24 hodin na to, aby se zapojily do projektu Jeden den v životě České republiky. Cílem bylo vytvořit knihu, která by byla obrazovou a historickou momentkou všedního dne naší vlasti.

Na severu Moravy fotografové zamířili své objektivy přímo do žhnoucí vysoké pece. Rostislav Šimek dokumentoval pochod ultranacionalistů v Ostravě, zatímco Pavel Zubek směřoval do Třineckých železáren. „Jdu fotit tahání dřeva koněm, potom ještě zamířím do obory s jeleny a pak do druhé, kde budou mufloni a daňci,“ představil své plány Zubkův kolega Marek Dzupin.

Organizátoři v čele s koordinátorkou projektu Jitkou Taussigovou oslovili přední české dokumentaristy a dali jim možnost věnovat se tématům, kterými se zabývají, nebo cyklům, na kterých zrovna pracují. Projekt „jednoho všedního dne v životě země“ proběhl již v mnoha zemích po celém světě a vyvolal mimořádný ohlas. Možnost se do něj přihlásit měl kdokoliv.

Dvojice ostravských fotografů zamířila v pondělí ráno přímo do srdce ocelářského gigantu Arcelor Mittal v Ostravě. Pro projekt fotografují od nedělního poledne, začali na hřbitově. „Přemístili jsme se do Žukova na místní fotbalový zápas, poté na celnici a v noci jsme ještě fotili kaliště na Karvinsku,“ dodávají Vladimír Ryška a Bohdan Dvořák.

Tvůrci projektu očekávají, že se jim sejde obrovské množství snímků. Termín vydání publikace Jeden den v životě České republiky je stanoven na první polovinu února příštího roku. I ten, kdo si knihu nepořídí, bude mít možnost fotografie vidět - po krajských městech bude v příštím roce putovat výstava.