Egyptské dobrodružství Karla Hájka

Praha - Národní muzeum uspořádalo výstavu fotografií Karla Hájka. Expozice připomíná cestu jednoho ze zakladatelů české žurnalistické fotografie, konkrétně jeho "novinářskou" cestu do Egypta a Sýrie koncem padesátých let.

Fotoreportér Karel Hájek se narodil v roce 1900, přestože byl vyučený zámečník, intenzivně se věnoval fotografování. Na začátku třicátých let mu byla nabídnuta spolupráce v nakladatelství Melantrich a stal se tak jedním ze zakladatelů československé žurnalistiky. 
 
„Tehdejší Hájkova cesta do Egypta byla původně politickou záležitostí, on se měl setkat i s prezidentem Násirem, z toho setkání ale sešlo,“ popisuje okolnosti výpravy spoluautorka výstavy Martina Novozámská a dodává: „Původní zvětšeniny fotografií jsme pro výstavu doplnili novými materiály. Zpřístupnili jsme fotografie, které si autor sám nikdy nezvětšil, protože původně nebyly určeny k vystavování.“ 
  
Padesát let staré fotografie zachycují realitu tehdejšího Egypta. Návštěvník má tedy možnost vidět dobové portréty Egypťanů, pyramidy, nebo přístavní život Alexandrie. 
 
„Celý Hájkův fotografický archiv je v majetku Národního muzea, konkrétně ve správě Archivu Národního muzea, kam ho uložil přímo Karel Hájek a následně jeho syn, takže je to jedna z našich nejstarších fotografických sbírek,“ konstatuje komisař výstavy Libor Jůn.
  
Z cesty do Egypta se dochovalo více jak 600 fotografických negativů a pozitivů, mezi nimi například Černá madona, která byla oceněna na Mezinárodní výstavě v Chicagu. Výstava Egyptské dobrodružství Karla Hájka potrvá do 27. července 2008.