Startuje první ročník veletrhu fotografie

Praha - Pražský Mánes od 3. dubna do neděle 6. 04. patří české fotografii. Návštěvníci prvního ročníku veletrhu Prague Foto si mohou ve dvou podlažích prohlédnout díla přibližně 130 fotografů všech generací. Většinu vystavovaných fotografií si budou moci zakoupit.

Cílem organizátorů je seznámit veřejnost s tvorbou českých fotografů a nabídnout jejich díla k prodeji. „Publikum často nemá kam se zajít na fotografii podívat a kde si ji koupit,“ řekla organizátorka přehlídky Iva Nesvadbová. Dodala, že galerií, které se zabývají fotografií, je velice málo a někdy nezastupují autory, jejichž výtvory by si lidé rádi koupili. Výstavy se zúčastní několik galerií, například Galerie Vltavín a Galerie Leica, ale také třeba Asociace profesních fotografů ČR a několik nakladatelství.

Nesvadbová řekla, že zájem autorů na veletrhu vystavovat a prodávat byl velký a pořadatelům nedělalo problémy výstavní prostory zaplnit. Uvedla, že věnovali velkou pozornost tomu, aby na přehlídce byli zastoupeni fotografové všech generací, od „klasiků“ až po nejmladší autory.

Lidé si tak budou moci prohlédnout například díla Františka Drtikola, Zdeňka Tmeje, Tona Stana, Roberta Vana a Jana Saudka. Čtvrtinu vystavujících pak podle Nesvadbové tvoří mladí autoři do 35 let. Rozsáhlou kolekci představí studenti Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. V následujících ročnících chtějí dát pořadatelé prostor také dalším školám. Jednomu z mladých fotografů, jmenovitě Tereze Vlčkové byla při vernisáži udělena cena spojená s finanční odměnou 50.000 korun.

Přehlídku doprovodí několik akcí, například přednášky, autogramiády a křty fotografických knih. Podle Nesvadbové se ceny nabízených fotografií budou pohybovat zhruba od 1000 do 100.000 korun.

  • Jaroslav Kučera - Kočičková autor: Jaroslav Kučera, zdroj: LGP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/156/15506.jpg
  • Jan Šroubek - Kuba autor: Jan Šroubek, zdroj: LGP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/156/15505.jpg
  • Evžen Sobek Ecce homo autor: Evžen Sobek, zdroj: LGP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/156/15503.jpg