Máničce se Žerykem je 78 let, Hurvínkovi 82

Praha - Mánička a Žeryk, protagonisté pražského Divadla Spejbla a Hurvínka, slaví 19. dubna 78. narozeniny. Na prkna, která znamenají svět, vstoupila vykulená Hurvínkova kamarádka už v roce 1930 při premiéře inscenace Hurvínkova jarní revue. Její první interpretkou byla Anna Kreutzmannová a od roku 1945 Božena Weleková. Před jedenačtyřiceti lety převzala tuto roli současná ředitelka této scény Helena Štáchová.

„Společně s Máničkou vystoupil v Hurvínkově jarní revui poprvé i pes Žeryk. Až do roku 1938 obstarával jeho vodění i štěkot Gustav Nosek, člen Skupova souboru. Oba úkoly po něm převzal František Flajšhanz a pak Miroslav Černý,“ řekl mluvčí scény Miroslav Polák, který Žeryka vodí v současné době a rovněž mu propůjčuje své hlasivky.

Ač se to na první pohled nezdá, Spejbl s Hurvínkem jsou ještě starší. První se poprvé divákům představil jako žertovné ztělesnění přitroublého měšťáka už v roce 1920, Hurvínkovi je letos dvaaosmdesát.

Máničku vytvořil podle návrhu Josefa Skupy a za výtvarného přispění Jiřího Trnky Gustav Nosek. Její podoba, stejně jako dalších loutek, se během let měnila. Současná loutka je dílem Zdeňka Juřeny.

„První vystoupení Spejbla na scéně není známo. Muselo to však být na podzim roku 1920 v Loutkovém divadle Feriálních osad v Řemeslnické besedě v Plzni. Tam byl Spejbl jako cvičenec na hrazdě v přídavku dětského přestavení partnerem oblíbeného Kašpárka,“ píše historiograf této scény Pavel Grym. Na sklonku roku 1943 bylo divadlo uzavřeno a loutky skončily v trezoru gestapa. Po válce se jejich novým útočištěm stala Praha - nejprve na téměř 50 let takzvaný hasičský dům na Vinohradech a od poloviny 90. let sál někdejšího kina Svornost v Dejvicích.

Celý objekt však čeká rekonstrukce, a tak se bude muset populární loutková scéna na čas vystěhovat. Dočasný azyl nalezne zřejmě v kinosále hotelu Dlabačov. Po dobu rekonstrukce, kterou projde i samotné divadlo, se přestěhuje také archiv, loutky, kulisy i kanceláře.

Štáchová předpokládá, že „v novém“ by se Hurvínek se Spejblem mohli ocitnout na podzim 2009. Rok na to divadlo oslaví 65 let pražské činnosti a 80 let existence.