Opera o Gandhím pojatá jako meditace v Metropolitní opeře

New York - Život proslulého "hledače pravdy" Mahátma Gandhího netradičně zobrazuje opera amerického modernisty Philipa Glasse. Skladatel ji napsal před více než 30 lety, letos v dubnu byla nově nastudována v Metropolitní opeře.

Satyagraha neboli Pravdivá síla je inspirována indickým eposem Píseň vznešeného a vypráví o období let 1893-1914, které Gándhí (1869-1948) strávil v Jižní Africe. Zobrazuje politikův boj za zrušení takzvaného Černého zákona, který omezoval Neevropany.

„Nikdy neříkám nic, co by řekl Gándhí, ale promlouvám modlitbami. Jeho příběh vnímáte vizuálně během meditace,“ říká představitel hlavní role, tenorista Richard Croft.

Pro každé dějství skladatel používá určitou historickou postavu, která hraje úlohu duchovního strážce. V prvním dějství shlíží na zem Lev Nikolajevič Tolstoj, který Gándhího inspiroval po celý život, pro druhé zvolil autor indického básníka Thákura a nakonec Martina Luthera Kinga, který vystupuje jako jakýsi americký Gándhí. 

Philip Glass (1937) napsal operu jako svou druhou po své návštěvě Indie. Skladatel je známý zejména filmovou hudbou (Hodiny, Truman show, Tenká červená linie, Powaqqatsi), operami a instrumentálními skladbami. Národní divadlo v Brně chystá na 2. května premiéru jeho opery Kráska a zvíře.