Havlovo Odcházení bude bez Dagmar Havlové

Praha - Přestože uvedení nové hry Odcházení Václav Havel podmiňoval obsazením své ženy do hlavní role, Dagmar Havlová nakonec kvůli zdravotním problémům v Odcházení hrát nebude. Divadlo Archa očekávanou hru uvede ve světové premiéře 22. května. V hlavní ženské roli Ireny Havlovou nahradí Zuzana Stivínová.

„Tým, který na inscenaci pracuje, udělá vše pro to, aby umělecká hodnota a termín premiéry nebyly ohroženy. Informaci o zdravotním stavu paní Havlové plně respektujeme a přejeme jí mnoho sil a brzké uzdravení,“ vzkázal ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

Poslední Havlova hra, kterou napsal po dlouhém autorském odmlčení, jež bylo způsobeno jeho prezidentskými povinnostmi, budí od začátku značnou pozornost. Nejenom, že na další Havlovu hru se čekalo s netrpělivostí, rozruch způsobily především problémy kolem jejího uvedení. Autor nejprve předpokládal, že světová premiéra bude v Národním divadle, což se ale nepodařilo realizovat. Jedním z důvodů byla i podmínka obsazení bývalé první dámy. Z nastudování Odcházení v Divadle na Vinohradech nakonec sešlo údajně z finančních důvodů.

Nakonec hra v režii Davida Radoka zakotvila v Divadle Archa. Premiéra je naplánovaná na 22. května a lístky na ni už jsou beznadějně vyprodány. Kromě premiéry koncem května se uskuteční ještě dvě představení, jež jsou koncipována také jako světové premiéry - důvodem je relativně malá kapacita divadla. Po premiéře se ještě v této sezoně uskuteční několik repríz, většina vstupenek je však už vyprodaná. Divadlo už také prodává lístky na podzimní sérii repríz.

V hlavní mužské roli kancléře Riegra zůstává podle plánů Jan Tříska. Zuzanu Stivínovou, která byla původně obsazena do role Bey, nahradí Dora Bouzková. V inscenaci dále hrají například Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Marek Daniel, Bořivoj Navrátil, Ján Sedal, Petra Lustigová a Jan Skopeček.

O Havlovu hru mají zájem i další česká a zahraniční divadla. V minulých dnech oznámilo divadlo Orange Tree, jež je tradiční scénou Havlových her v Londýně, že londýnská a zřejmě i první zahraniční premiéra Odcházení bude 19. září. Na konec listopadu pak plánuje premiéru Slovenské národní divadlo.