Rom´n´rolloví Terne Čhave pokřtili nové album

Praha - Romská skupina Terne Čhave pokřtila v Paláci Akropolis své nové album nazvané More, Love! Na koncertu zahrála i známá maďarská kapela Romano Drom. O hudbě kapely pocházející z Hradce Králové se hovoří jako o rom´n´rollu; Terne Čhave posouvá tradiční romské písně do rockovějších poloh.

Nové album, jehož název má význam v romštině i v angličtině, vychází po čtyřleté pauze. V romštině znamená „Hele, prachy!“ a v angličtině „Více lásky!“. Podle kapelníka je celé album o obou - o tom, jak přežít a o tom, jak je k životu důležitá láska.

„Nové album je staré i nové, použili jsme třeba písničky ze starých osad. Vybrali jsme z 60 písniček, které jsme předělali, použili jsme nové nástroje, jako je elektrická kytara a samply,“ přibližuje vznik alba kapelník Gejza Bending. 

V Terne Čhave hrají i tři neromští muzikanti a zvuku kapely takové promíchání podle jejich slov jen pomohlo. „Hrajou jinak, víc srdcem, spěchá to dopředu. Pořád mají pocit, že zpomaluju, já si myslím, že ne, musím tedy hrát rychleji,“ říká bubeník Libor Friedl.

Terne Čhave se chystá na evropské turné. Během června zahraje třeba v Budapešti, Londýně nebo Krakově.