Dokument představí filmová léta šedesátá

Praha - Čtvrtý díl zábavného dokumentu Hvězda mého srdce se bude věnovat období 60. let, nejslavnějšímu desetiletí v historii českého filmu. Éru tvůrců nové vlny a dvou Oscarů přiblíží snímek autorů Pavla Taussiga a Zbyňka Fialy od 21:30 na ČT 1. Velká divácká anketa chce připomenout historii českého filmu, její zásadní mezníky a také nejpopulárnější herce a herečky 20. století.

Snímek představí vedle oscarových filmařů Jána Kadára a Elmara Klose (Obchod na korze) a Jiřího Menzela (Ostře sledované vlaky) také například Martina Friče v jeho pozdním tvůrčím období, Otakara Vávru, který zpracovává Hrubínova díla Zlatá reneta a Romance pro křídlovku a také Kaplického Kladivo na čarodějnice, Václava Vorlíčka, Zdeňka Podskalského nebo muzikálového tvůrce Ladislava Rychmana (Starci na chmelu, Dáma na kolejích). Novou vlnu zastupují Miloš Forman (Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky), Ivan Passer, Jaroslav Papoušek nebo Hynek Bočan. Snímek nezapomíná ani na jednoho z nejvýznamnějších českých režisérů vůbec, Františka Vláčila. Autoři představí v neposlední řadě také herecké hvězdy.

Anketa Hvězda mého srdce bude probíhat 8 týdnů, v originálních dvacetiminutových dokumentech nabízí divákům každý týden v neděli večer nejzásadnější momenty filmové historie a nejpopulárnější herce a herečky jednotlivých desetiletí českého filmu. Do 10. června mohou diváci posílat své hlasy prostřednictvím internetových stránek projektu a kuponů v časopisech ČT+ a TV magazín.

V devátém dokumentu, vysílaném 15. června, bude v abecedním pořadí vyhlášeno 10 herců a 10 hereček, kteří zatím získali největší počet hlasů. Od tohoto okamžiku dále mohou diváci hlasovat již pouze prostřednictvím SMS. Toto hlasování bude ukončeno až v průběhu Velkého finále, vysílaného 21. června na ČT 1 ve 20 hodin z pražského Divadla na Vinohradech. Ve velkolepé show plné živé filmové hudby, tanečních vystoupení, scének za účasti řady známých osobností, bude zveřejněno pořadí 10 nejoblíbenějších herců a hereček.