Festival etnické hudby Respect odstartovaly rumunské balady

Praha - Vystoupení rumunské zpěvačky Marie Raducanuové 13. května v  Paláci Akropolis zahájilo mezinárodní hudební festival Respect. Přehlídka současné etnické hudby a world music se letos v metropoli koná již pojedenácté.

Někdejší jazzová zpěvačka Raducanuová se nyní specializuje na tradiční rumunské balady, při jejichž hluboce procítěném zpěvu využívá pouze minimálního instrumentálního doprovodu. Na programu jejího vystoupení proto byly moldavské ukolébavky i balady a písně z dalších zemí východní Evropy. Některé skladby zněly téměř jako šansony, jiné zpěvačka obohatila o nezvyklé hrdelní zvuky. Jazzové kořeny nezapřela ani švédsko-americká dvojice jejích spoluhráčů, kteří zpěvačku doprovázeli na elektrickou kytaru a kontrabas.

Z Rumunska na festival přijede i další kapela, která v Akropoli vystoupí 14. května, Taraf de Haidouks. „Kapela zbojníků“, jež se v těžkých dobách rumunského socialismu zocelila hraním na svatbách a pohřbech, se v Česku představila již několikrát. Hrála zde například na prvním Respectu v roce 1998, který byl věnován romské hudbě.

Letos českému publiku soubor představí nový repertoár složený ze skladeb slavných skladatelů v romském pojetí. Na koncertě tak v netradičním zpracování zazní například skladby Bély Bartóka.

Festival Respect bude v Akropoli pokračovat 1. června, kdy zde vystoupí malijský hudebník Bassekou Kouyate se skupinou Ngoni Ba. Jeho hudbou odborníci dokládají, že kořeny blues sahají do Mali, odkud pochází i Kouyate. Dříve se objevoval na nahrávkách významných západoafrických muzikantů, jeho debutové album nedávno dostalo cenu BBC world music v kategorii Afrika a Nejlepší album roku.

Kouyate vystupuje se skupinou Ngoni Ba, což v jazyce bambara, kterým v Mali mluví, znamená velké ngoni. Ngoni je hudební nástroj, velikostí připomíná ukulele a je předchůdcem dnešního banja. Na rozdíl od jednadvacetistrunné loutny kora, která se stala hudebním symbolem celé Afriky, je zvuk ngoni daleko syrovější. Jeho rytmicky výrazné tóny znějí podobně jako elektrické kytary kapely Tinariwen, jejíž „saharské blues“ návštěvníci Respectu slyšeli již několikrát.

Další koncerty ze série se uskuteční koncem června na ostrově Štvanice. Nejprve se zde 27. června představí korsická skupina Lo Cor De La Plana, Kasai All Stars z Konga a nigerijsko-francouzská zpěvačka Asa. O den později na stejném místě festival uzavře koncert, na němž vystoupí například Toy Vivo Trio z Izraele, inuitská zpěvačka z Kanady Tanya Tagaq a další hudebníci z Íránu, Mali, USA a Kambodže.