Sport jako prostor pro parodii

Praha – Spíše odpůrci než příznivci sportu dostali příležitost vydat se na výstavu. Ve smíchovské Meet Factory představili němečtí, slovenští i čeští umělci expozici nazvanou Off Course, jejímž tématem je provázanost člověka, prostoru a sportu.

Umělci pro výstavu Off Course připravili sérii videí, která parodují soutěživost sportovců a vzpomněli na bojkotované olympijské hry v Moskvě.

„Moje objekty jsou takové nepoužitelné dekorativní předměty k nějakým fiktivním olympijským hrám,“ popisuje své dílo slovenský umělec Dušan Záhoranský.

Expozice je také značně interaktivní, návštěvníci mohou nafouknout gumovou činku a vydat při tom tolik energie, jako by zvedali skutečnou, nebo se proběhnout po kroutící se překážkové dráze od německé umělecké skupiny FMSW.

„Vytvořili jsme tuhle téměř 50metrovou běžeckou dráhu s nejrůznějšími překážkami; když jste rychlý, dá se to zvládnout za 30 sekund a můžete se přirom taky pořádně zapotit,“ vysvětluje motivaci ke stavbě klikaté tratě člen FMSW Thomas Stussi. Tato čtyřčlenná umělecká skupina vznikla na Vysoké škole umění v Berlíně a do Prahy přijela na měsíční stáž, kterou pořádá právě Meet Factory.