Letní filmová škola začíná, zatím se na ni přihlásilo 2 600 lidí

Uherské Hradiště – Tradiční Letní filmová škola v Uherském Hradišti oficiálně začne v sobotu, již dnes ale proběhly první projekce. Pořadatel akce, Asociace českých filmových klubů, zatím registruje 2 600 přihlášek, Uherského Hradiště již je plné filmových fanoušků i odborné veřejnosti. Loni přijelo na Letní filmovou školu asi 5 000 účastníků. Ústředním bodem programu jsou retrospektivy slavných filmařů.

Festival se zaměří na Švankmajera či Jakubiska 

Návštěvníci Letní filmové školy se setkají s festivalem, které připravilo jiné vedení než předchozí ročníky a zavedlo řadu změn. Novinkou jsou i retrospektivy. Letos se bude uherskohradišťský festival soustředit na Jana Švankmajera, Juraje Jakubiska, baskického filmaře Julia Medema a Izraelce Amose Gitaie. Jeho filmy se objeví i v rámcovém programu o vztazích Izraele s Palestinou.

„Hosté jsou vázáni především k cyklu Film a magie, který je jedním z letošních cyklů a v tuto chvíli už je v plném provozu program, ve kterém figurují například Juraj Jakubisko, který zde uvádí i svůj nový film Bathory i celou svoji filmovou tvorbu od studenstkých let,“ uvádí ředitel festivalu Pavel Bednařík.

K filmům přibudou koncerty i výstavy

Spolu s projekcemi dnes začíná doprovodná akce nazvaná Totalita ve filmu a ve skutečnosti, která na protikladu dobových snímků a polistopadových dokumentů ukazuje hrůzy nacistické a komunistické totality.

Festival doprází také výstava Salamandr, která představuje díla Evy a Jana Švankmajerových, a cyklus Přepisování minulosti: Roky 1948 a 68 pohledem normalizace. Chybět nebudou ani divadelní představení, koncerty a workshopy.