Legendární metaloví klasici Iron Maiden zahrají na stadionu Slavie

Praha - Členové britské metalové kapely Iron Maiden by se při svém pátečním koncertu při turné Somewhere Back In Time World Tour na fotbalovém stadionu pražské Slavie měli cítit jako doma. Nejen proto, že v takovém prostředí během své více než třicetileté kariéry hráli velmi často, ale také vzhledem ke skutečnosti, že všichni jsou velkými příznivci fotbalu. Kapelník Steve Harris byl dokonce talentovaným hráčem, který se kvůli zranění musel vzdát kariéry ve slavném West Ham United. Kapela si příležitostně zahraje přátelské fotbalové zápasy i během svých turné.

„Fotbalový míč k téhle kapele patří stejně jako třeba příšerka Eddie, která se objevuje na obalech jejich desek i jako rekvizita koncertů,“ řekl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Dodal, že kapela v Praze fotbal hrát nechystá. Do Čech se přesouvá po dnešním vystoupení na Gwardia stadionu ve Varšavě.

Soubor je na tuzemských pódiích častým hostem. Iron Maiden letos vystoupili v Ostravě, v české metropoli hráli naposledy před dvěma lety. Během koncertů turné Somewhere Back In Time World Tour skupina zahraje především své slavné hity z 80. let. „Bezpochyby se bude jednat o nejpropracovanější show, jakou kdy kapela představila,“ míní Novák, který předpokládá, že koncert navštíví přes 30 tisíc lidí. České dráhy pro odvoz fanoušků posílí noční vlaky.

Jedním z předskokanů bude jedenadvacetiletá dcera Stevea Harrise Lauren. Před populárními „Mejdny“ si zahraje také tuzemská metalová formace Salamandra, kterou ve spolupráci s managementem Iron Maiden vybrali posluchači Rádia Beat.

Na tour kapelu uvidí půl druhého milionu lidí

Turné kapela zahájila v únoru v Indii, vystoupila také v Austrálii, Japonsku, USA i v Latinské Americe. Pořadatelé očekávají, že show uvidí dohromady více než 1,5 milionu lidí a kapela nacestuje více než 150 tisíc kilometrů. Turné zakončí 19. srpna na olympijském stadionu v Moskvě.

Celý šedesátičlenný tým a 12 tun vybavení v části turné cestuje speciálním letounem Boeing 757 vyvedeným v designu Iron Maiden. Pilotem letounu může být i frontman kapely Bruce Dickinson, který je držitelem pilotního průkazu a létá jako komerční pilot pro společnost Astraeus.

Dnes už klasická heavy metalová kapela Iron Maiden vznikla v roce 1977 v Londýně. Jméno Železná panna získala podle středověkého mučicího nástroje. Své hvězdné období kapela zažila po roce 1982, kdy s ní vystupoval zpěvák Bruce Dickinson. Zpěvák soubor v roce 1993 opustil a věnoval se sólové dráze, později se však vrátil a v sestavě zůstal.

Iron Maiden natočili čtrnáct studiových alb, kterých se prodalo několik desítek milionů kopií. Kromě Dickinsona do Prahy přijedou také baskytarista Steve Harris, kytaristé Dave Murray, Adrian Smith a Janick Gers a bubeník Nicko McBrain.