Zámek Červené Poříčí: Málo peněz, opravy potrvají dvacet let

Červené Poříčí (Klatovsko) - Národní památkový ústav v Plzni (NPÚ) se snaží zachránit zámek Červené Poříčí. Renesanční stavba ve stejnojmenné obci, která svůj název získala kvůli výrazné červené střeše, totiž několik desítek chátrá. Za minulého režimu sloužila jako byty pro pracovníky v lesnictví a stavební úpravy ji velmi poškodily. Peníze, které na opravu zámku vydává ministerstvo kultury, přitom nestačí a zámek se opravuje složitě, po malých částech.

Historie zámku Červené Poříčí sahá do roku 1318. Svou podobu tzv. saské renesance získal v roce 1611, o sto let později připadl císařským Habsburkům, v jejichž rukou byl až do roku 1918. Tehdy jej nově vzniklé Československo konfiskovalo, v roce 1948 se stal majetkem Státních lesů.

Právě v držení lesů byl objekt nejvíce poškozen. Vedoucí totiž rozhodli, že se unikátní interiéry zámku přebudují na byty pro jejich zaměstnance. Z vnitřní výzdoby tak zmizely barokní štukové stropy, fresky a malby na stěnách byly zabíleny. Místo toho je nahradily příčky, které rozdělily místnosti na pokoje, koupelny a toalety.

Na opravě se podílí i obec

Majetkem Národního památkového ústavu v Plzni se zámek stal před 11 lety. Od té doby na něm probíhá jen pozvolná rekonstrukce. Na rozsáhlejší opravy chybějí peníze. „V letošním roce pokračovaly opravy střechy na hospodářském traktu, zároveň se připravuje investiční záměr na obnovu střechy samotné zámecké budovy,“ informoval David Růžička z plzeňského NPÚ. Jedinou stavbou, která si dochovala svůj původní vzhled z venku i zevnitř, je zámecká kaple Nejsvětějšího Srdce Páně.

O záchranu historického objektu usilují i představitelé obce. Starosta Červeného Poříčí Karel Karásek považuje pomoc při záchraně zámku za velmi důležitou. Protože NPÚ nemá dostatek peněz, aby rozsáhlou opravu se státem financoval, podílí se obec na obnově zámku pořádáním kulturních akcí. Takto získané peníze putují na účet NPÚ. „Rád bych se dožil toho, abych se mohl podílet na konečném otevření našeho zámku,“ dodal Karásek.

Jak bude obnova probíhat v následujících týdnech, záleží na penězích. NPÚ počítá s tím, že oprava zámku potrvá nejméně další dvě desítky let.

  • Zámek Červené Poříčí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/369/36884.jpg
  • Zámek Červené Poříčí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/369/36880.jpg