Jak vypadalo Stvoření světa ukazuje Galerie Millenium

Praha - Slavné kresby francouzského výtvarníka Jeana Effela, které mnozí znají z celovečerního animovaného filmu Stvoření světa, vystavuje pražská Galerie Millenium. Od narození autora letos v únoru uplynulo 100 let. Film, který vznikl v Československu, byl uveden před půlstoletím. Výstava trvá od 3. do 28. září.

Kresby usměvavého Pánaboha, vousatého Adama, koketní Evy a rudého Ďábla vznikaly na počátku 40. let. Po válce se pak díky Effelovu přátelství s někdejším československým velvyslancem v Paříži Adolfem Hoffmeistrem proměnily v barrandovských studiích v celovečerní animovaný film. Hoffmeister také ve filmu režírovaném Eduardem Hofmanem napsal pro Wericha veršovaný komentář.

„O tom filmu mluvili ještě v temné době na počátku padesátých let. Prosadit jeho vznik se podařilo až v okamžiku tání - točit se začalo v roce 1956, o rok později byl film hotov a českou premiéru měl v roce 1958. Ve Francii byl představen až v roce 1963 na festivalu v Cannes. Od té doby získal celou řadu prestižních ocenění - první místo na festivalu v Benátkách a další tři ceny z filmových festivalů. U nás je to kultovní záležitost, i díky Werichově spolupráci, ve Francii ho dnes téměř nikdo nezná. Je pravda, že film Stvoření světa znamenal v 50. letech pro československou kulturu daleko víc než pro Francii. U nás působil jako zjevení. Stejně jako Effelovy kresby, které tu byly poprvé představeny v té nejtemnější době, kterou si lze v poválečném Československu představit. V roce 1953 - a dokonce v Mánesu!,“ přibližuje vznik filmu kurátor výstavy Pavel Chalupa. 

Výstava se na jaře konala již ve Vysokém Mýtě a v Litomyšli, podle ředitele vysokomýtské Městské galerie Pavla Chalupy je však v Evropě výjimečná, protože pořadatelé včas získali exkluzivitu od příbuzných a soukromých sběratelů. Po Praze ji pořadatelé zapůjčí i do několika francouzských měst.

Výstava zahrnuje originální kresby ke Stvoření světa, také ale představuje Effela jako autora politických kreseb, plakátů a ilustrací.

Francouzský kreslíř, karikaturista, ilustrátor a novinář Jean Effel (1908 až 1982) se vlastním jménem jmenoval François Lejeune, pseudonym si vytvořil z iniciál svého jména F. L. Nejvíce jej proslavil cyklus kreseb Stvoření světa, mezi jeho další práce patří třeba kolekce protifašistických karikatur z roku 1935 a kniha kreslených vtipů When Animals Still Talked (v českém vydání Mezi námi zvířaty) z roku 1953.

Jean Effel měl blízký vztah k Československu a byl dlouholetým předsedou Společnosti francouzsko-československého přátelství. „Ve Francii na něj trochu pozapomínají a vyčítají mu, že po válce spolupracoval s komunistickou stranou,“ uvedl Chalupa.

Effel měl jako jeden z mála výtvarníků z tehdejší západní Evropy otevřené dveře do zemí bývalého sovětského bloku. V Československu se přátelil především s Hoffmeistrem. Galerii Millenium, kde se výstava koná, vede Hoffmeistrův syn Adam.