Havel: Film o Mnichovu připomene politické chyby 20. století

Brno - Miloš Forman připravuje film o mnichovské dohodě 1938, na přípravách se podílel i český exprezident Václav Havel - v první polovině letošního roku pomáhal Formanovi s úpravou dialogů. Snímek by měl připomínat chyby „spáchané demokraciemi 20. století", říká o cíli filmu Havel.

Exprezident doufá, že prostřednictvím moderní evropské historie se film bude dotýkat i obecných témat. Divák by podle něho měl pochopit jednání hlavních aktérů dohody, mít porozumění pro jejich konání, přestože se ukázalo, že to bylo konání sebevražedné.

Havel také napsal předmluvu k českému překladu knihy, která Formana k natáčení inspirovala. Autorem Mnichovského přízraku, jak se kniha jmenuje, je francouzský spisovatel Georges-Marco Benamou. 22. září osobně, společně s Václavem Havlem, představí v Praze její český překlad.

Václav Havel o Mnichově 38:

"To téma je zajímavé z důvodů více než zřejmých. Nemají-li se opakovat všechny chyby, které demokracie spáchaly během 20. století, tak je třeba, abychom si pamatovali, co se stalo, a znali ty souvislosti."