Filmasia přinese hity i obskurnosti z Koreje, Číny a Japonska

Praha - Českou premiérou filmu režiséra Wong Kar Waie Na východě ďábel, na západě jed dnes začne 4. ročník přehlídky Filmasia. Přinese především snímky z Koreje, Číny a Japonska a jeho 18 projekcí se bude konat v kinech Světozor a Aero. Na programu jsou převážně tituly populární kinematografie, ani letos nebude chybět hororová noc a novinkou jsou japonská výstřední dílka.

„Původně uvažované zaměření na Čínu jsme rozšířili a program letošní Filmasie je ve srovnání s předcházejícími lety tvořen větším množstvím menších tematických bloků,“ říká ředitelka festivalu Karla Stojáková.

Hororová noc v kině Aero přinese dva korejské snímky z prostředí dívsčích středních škol, kde starší duchové mrtvých studentek. Diváci zhlédnou mezinárodně uznávané dílo Příběh z dívčí střední: Memento Mori z roku 1999 a dva roky starý Den D.

Závěrečným filmem bude další česká premiéra, a to korejský western Hodný, zlý a divný, který natočil režisér Kim Či-u. Snímek je největším komerčním hitem tohoto roku, navazujícím na tradici tzv. mandžuských westernů.

Tematický blok Japonské výstřednosti přinese snímek s názvem Jakiniku vs. bulgogi: bitva o hovězí. Druhý snímek nazvaný Najsovní hvozd: První kontakt, v němž tři reklamní režiséři vytvořili dílo bez jakékoli struktury, příběhu a myšlenky.