O vánočních svátcích zahřeje českého diváka Austrálie

Praha - Dnes má v českých kinech premiéru tříhodinové romantické drama Austrálie. Příběh o nenávisti a lásce, o přátelství a intrikách, o kráse australské přírody, ale také o takzvané ukradené generaci je avizován jako nejdražší film v dějinách australské kinematografie. Australské úřady doufají, že film, který vznikl v americko-australské koprodukci, přiláká do země turisty a investice do tamní kinematografie.

Režie filmu se ujal Baz Luhrmann známý z oscarového snímku Moulin Rouge. Natočil jej podle svého námětu a scénáře, na kterém spolupracoval se Stuartem Beattiem, oscarovým scenáristou Ronaldem Harwoodem a uznávaným australským spisovatelem Richardem Flanaganem.

Ve výpravném velkofilmu se zaměřil mimo jiné na osud původních australských obyvatel označovaných jako ukradená generace. Patří k ní děti, které australské úřady odebíraly domorodým matkám a dávaly do ústavů na převýchovu. Odhaduje se, že do roku 1973, kdy se s praxí přestalo, bylo rodičům odebráno na 70.000 dětí, hlavně míšenců. Australská vláda se těmto dětem letos v únoru omluvila.

Příběh, který se odehrává v době druhé světové války, vypráví o anglické aristokratce, kterou hraje Nicole Kidmanová, jež odcestuje do Austrálie. Odjezdem do zapadlého Darwinu řeší manželské problémy. Záminkou pro její cestu je snaha o záchranu velké farmy Faraway Downs, kterou zdědila a která je na pokraji bankrotu.

Pomoci zabránit zániku farmy jí má neochotný místní chovatel dobytka Drover, kterého hraje Hugh Jackman. Ten pomáhá Sarah přehnat stádo dobytku drsným středozemím až na druhý konec Austrálie. Drsný, nevychovaný, ale také vášnivý muž je protikladem kultivované, uhlazené a chladné aristokratky. Jejich vzájemnou nenávist zmírní tragédie, po které se Sarah stane opatrovnicí malého domorodého sirotka Nullaha, který žije na ranči a je napůl běloch a napůl původní obyvatel kontinentu, Australec. Nechybí nakonec ani romantická zápletka.

Snímek je označován za křížence mezi Vzpomínkami na Afriku a Jihu proti Severu. Přišel na asi 130 milionů amerických dolarů (asi 2,5 miliardy korun). K jeho popularitě by podle tvůrců mělo přispět i to, že je „australský se vším všudy“, tedy od názvu přes obsazení, režiséra až po místo děje. Velkou úlohu v něm hraje místní krajina. Mísí se v něm také všechny žánry, včetně válečného filmu.

Film zatím vyvolal smíšené kritiky. U diváků si vede zatím spíš slušně, ve Spojených státech se drží na čtvrté příčce žebříčku návštěvnosti a utržil tam přes 30 milionů dolarů.

  • Austrálie zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/575/57455.jpg
  • Austrálie zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/575/57458.jpg
Vydáno pod