Keith Richards to dal. Oslavil sedmdesátku

Dartford - Keith Richards, zakladatel Rolling Stones, legendární kytarista (kterému by k věčné slávě stačil jenom riff k Satisfaction), fyzické naplnění pojmu sex, drogy a rokenrol, klíčová postava hudby posledního půlstoletí slaví narozeniny.

Keith Richards se narodil 18. prosince 1943 v anglickém Dartfordu. V zemi tenkrát zuřila druhá světová válka a celé město bylo bombardováno Němci. Traduje se, že slavný kytarista přišel na svět jenom kvůli tomu, aby jeho matka nemusela pracovat u linky ve válečné tovární hale. Hudební nadání zdědil zřejmě po svém dědovi Augustu Theodoru Dupreeovi, který cestoval po Anglii jako jazzový hudebník.

Dalším člověkem, který ovlivnil Richardsův mladý život byl Roy Rogers. Americká západní hvězda inspirovala mladého kytaristu nejen svými písněmi, ale také stylem oblékaní. Do života Richardse silně zasáhl rozvod jeho rodičů. Keith se se svým otcem nikdy neusmířil. Následně byl také vyloučen z umělecké školy, kterou v té době studoval.

Spolužák

Dalším důležitým mezníkem v jeho životě se stal rok 1960, kdy se dali dohromady s bývalým spolužákem Mikem Jaggerem a založili skupinu Rolling Stones. Skupiny vyprodukovala během své dlouhé kariéry několik desítek alb. Na všech z nich je zřetelný Richardsův rukopis.

Keith Richards slaví narozeniny (zdroj: ČT24)

Napsali desítky písní, kterými se jiné kapely rády inspirují, pokud je rovnou nevykrádají. Známá je kauza z devadesátých let, kdy se Rolling Stones úspěšně soudili s Verve o autorství melodie k písni Bitter Sweet Symphony.

Jen on a štír

O Keithovi se říká, že prý jen on a štír přežijí atomovou válku. Zatím to tak opravdu vypadá. Množství alkoholu a drog, které Richards za svůj život zkonzumoval, by zabilo několik urostlých chlapů. Málokdo jej kdy viděl bez lahve whiskey a nikdo bez cigarety. Řadu let byl závislý na heroinu a kvůli drogám měl často oplétačky se zákonem.

Vydal knižní biografii s názvem Život. Keith Richards, která v roce 2011 vyšla i česky. Ikona rockové muziky v ní barvitě popisuje svůj zběsilý život.

Vydáno pod