Havlovo Odcházení uvede Plzeň i České Budějovice

Plzeň - Plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvede v sobotu 20. prosince premiéru hry Václava Havla Odcházení. Inscenaci v režii ředitele divadla Jana Buriana uvede za přislíbené účasti autora a jeho manželky na jevišti Velkého divadla. V hlavní roli hry, která měla světovou premiéru letos v květnu v pražském Divadle Archa, se představí herec Pavel Pavlovský. Odcházení bude třetí Havlovou hrou nastudovanou plzeňským divadlem.

Podle Buriana, který nastudoval pro pražské Divadlo na Vinohradech Havlovu Vernisáž a Rodinný večer, patří Odcházení k tomu lepšímu, co od autora četl. „Reflektuje stavy a pocity člověka dnešní doby. Zabývá se mocí a pozicí člověka v ní,“ uvedl Burian. Havel se ve hře zamýšlí nad tím, do jaké míry je člověk schopen pochopit roli, v níž se ocitá, a jak se staví k tomu, když o tuto roli přichází.

„Hra může být z jedné části velmi zábavná, ale lidem, když odejdou z divadla, by to zase na druhou stranu mohlo vrtat hlavou,“ připouští režisér Jan Burian. „V tom úhoru, nedostatku soudobých českých her, je to opravdu šperk,“ doplňuje představitel Riegera Pavel Pavlovský.

Odcházení, které začal Havel psát ještě před rokem 1989, zkoušejí asi dvě desítky herců domácí činohry od října. Zkoušky se 2. prosince zúčastnil také Havel, náplní jeho pracovní návštěvy bylo natočení autorských komentářů, které jsou součástí hry.

Podle ředitele divadla je hra po revoluci druhou, kterou divadlo od Václava Havla představí. „Necelý rok po sametové revoluci uvedlo v československé premiéře Pokoušení,“ řekl Burian. Sám tehdy inscenaci s datem premiéry 27. října 1990 režíroval.

Na plzeňském jevišti byly dosud představeny pouze dvě jeho hry. „V roce 1966 uvedla činohra Vyrozumění v režii Václava Hartla. Havel byl v té době považován za tvůrce české podoby absurdního dramatu,“ uvedla dramaturgyně Marie Caltová.

V Plzni bude mít Odcházení premiéru 20. prosince od 19:00. O den dříve by se měl Václav Havel zúčastnit také premiéry této své hry v Českých Budějovicích.