Ředitel Ondráše: „Naše místo by mělo být pod ministerstvem kultury“

Praha - Do nového roku vstupuje vojenský folklorní soubor Ondráš s nejistotou - ministerstvo obrany jej chce zrušit kvůli škrtům v rozpočtu. Soubor slavící 55 let své existence by mohl v polovině roku přejít pod ministerstvo kultury, Jihomoravský kraj nebo jiný subjekt. Zástupci Folklorního sdružení ČR také v polovině prosince předali parlamentu petici s 17 500 podpisy za zachování vojenského folklorního souboru.

„Domnívám se, že Ondráš nezanikne. Není to regionální soubor, jeho působnost je celostátní, měl by být proto zastřešen státem. Naše místo by mělo být pod ministerstvem kultury,“ říká ředitel souboru pplk. Aleš Krkoška.

Folklorně zaměřený Ondráš měl loni 240 vystoupení, na nichž jeho hudebníky a tanečníky vidělo téměř 100 tisíc lidí. Podle dramaturga Petra Farmačky má celkem soubor přes 100 členů, z toho 14 profesionálních hudebníků a 5 párů profesionálních tanečníků, zbytek tvoří amatérští umělci, často studenti škol. Soubor vystupuje jak s představeními „malých forem“, tak s 12 páry tanečníků. Dva pořady malých forem jsou věnovány žákům základních škol a je o ně velký zájem.

Letošní rozpočet činil zhruba 30 milionů korun, podle Krkošky by do dalších let stačilo 25-27 milionů. „Pomoc od sponzorů neumíme přijmout, protože jsme v rezortu obrany, očekáváme ale, že to v budoucnu půjde,“ dodává.  

Do 31. března bude v souboru probíhat normální umělecký provoz, potom začnou přípravy na předání novému zřizovateli. Soubor počítá s vytvořením nového programu „velkých forem“ při příležitosti výročí.