Praha je drsné město, říká britský dokument

Praha - Ukázat turisticky oblíbená města i z jejich drsné stránky se rozhodla britská televizní stanice Bravo. Vytvořila proto cyklus s výmluvným názvem World's Toughest Towns (Nejdrsnější města světa), který včera odstartoval dokumentem o Praze, jak ji britští turisti z průvodců neznají. Reportér Donald McIntyre, který cyklus natáčí, se v českém městě chtěl zaměřit především na odkrytí spojnic mezi prostitucí a ruskou mafií. Prahu si autoři projektu vybrali jako jediné středoevropské město, prý proto, že ji Britové dobře znají a často navštěvují.

V anotaci na dokument Bravo slibuje, že MacIntyre pronikl do striptýzových klubů a nevěstinců, kde ženy z bývalého Sovětského svazu pracují jako prostitutky. Potkává se také s novináři a bývalými policisty.

Podle informací Ivana Kytky, zpravodaje ČT v Londýně, ale z původního McIntyrova záměru, proniknout do podsvětí ukrajinské mafie v Praze, sešlo. Točilo se nakonec ve volně přístupných exteriérech, například i v ruzyňské věznici. Scénáři nahrála také vražda podnikatele Václava Kočky.

Telefonát Ivana Kytky z Británie (zdroj: ČT24)

Další zastávky: Kapské Město a Miami

Bravo je menší televizní placený kanál se sledovaností kolem čtyř procent, který neoplývá velkými finančními prostředky. Pražský dokument natáčel jen dvoučlenný tým.

K jeho dalším zastávkám patří například Kapské Město. McIntyre zavítal na planinu Cape Flats, kde leží mnohá předměstí. Zachycuje životní podmínky milionů lidí, které jsou určovány boji a činností místních gangů. Po Kapském Městě se britský reportér vydá do Miami, známé a oblíbené plážové oblasti. Ukáže ulice, kde jsou drobné zlodějiny a drogové obchody na denním pořádku.

Vydáno pod