Pražské kino Světozor představí nové bulharské filmy

Praha - Festival bulharské kinematografie se od 20. do 22. ledna uskuteční v pražském kině Světozor. Akci pořádá Bulharský kulturní institut v Praze - v takovém rozsahu vůbec poprvé. Přehlídku zahájí v úterý večer česká premiéra snímku Zift, který byl loni oceněn v Moskvě, v Torontu a nominován na Oscara. Zift označovaný za kultovní "noir" film tak zaznamenal úspěch i na mezinárodní scéně. Natočil ho režisér Javor Gardev.

Hlavní hrdina se dostává na začátku 60. let z vězení a ocitá se tak v nepoznaném světě - ve světě socialistické Sofie. Ve vězení byl od roku 1944, odpykal si trest za vraždu, aniž byl vrahem. V momentě, kdy se dostává na svobodu, se spouští kolo katastrofálních peripetií a zběsilý zápas s časem. Během hledání pravdy o minulosti se setkává s panoptikem groteskních typů zabydlujících se v asfaltové městské džungli.

Mezi uvedenými snímky bude například i dokument Tlumočnice černobílých filmů o anonymní ženě, kterou filmoví fanoušci znali jen prostřednictvím jejího hlasu. Téměř půl století tlumočila velkolepé italské snímky z konce sálu kina Odeon - z miniaturní kabinky, kam se vešla „celá její Itálie“, kde nikdy nebyla. Teprve jako 78letá se dostává na místa, která zná pouze z filmů.

Další film Švadleny líčí příběh tří dívek, které utíkají od nezaměstnanosti na venkově do Sofie. Hledají tam nejen práci, ale i budoucnost a bojují s těžkou realitou, která se snaží zničit jejich naivní a čisté představy o životě.

Snímek Koridor číslo 8 vypráví o osudech lidí žijících na dosud neexistující cestě přes Balkán. Cesta se táhne přes Bulharsko, Makedonii a Albánii a je totožná s infrastrukturním projektem Evropské unie s cílem spojit Černé a Jaderské moře, který je již deset let v počáteční fázi.

Film Setkání u Eiffelovky Valentina Valčeva je příběhem o slibu, který dal bulharský režisér 93leté Marion Michellové, v Paříži žijící bývalé spolupracovnici a partnerce nizozemského dokumentaristy Jorise Ivense. Marion a Joris natáčeli v zubožené poválečné Evropě film o životě ve čtyřech zemích - v Bulharsku, Jugoslávii, Československu a Polsku. Valčev se po 60 letech vydává na místa, kde film vznikal, a hledá pamětníky zašlých časů.

Festival bulharského filmu

Podle organizátorů nabídne přehlídka i přes svůj omezený časový rozsah komplexní pohled na současnost bulharské kinematografie: hrané, dokumentární a animované filmy vzniklé za posledních několik let. Animované snímky budou zařazeny do programu před dokumentární tvorbou v malém sále Světozoru.