V Roxy byl představen Developerův sen - zbourání části Hradčan

Praha - Netradiční architektonickou soutěž - nové řešení parcely, na níž stojí katedrála sv. Víta, dnes představili Marek Bureš a Michal Panoch. Projekt nazvaný Parcela je reálnou soutěží, která by podle tvůrců měla přivést veřejnost k zamyšlení nad současnými stavebními projekty v pražských ulicích, kde jsou často všechny hodnoty přebíjeny obchodními zájmy. V galerii NoD mají návštěvníci v rámci expozice Developerův sen už teď možnost vyzkoušet si, jaké by to bylo, kdyby stiskem červeného tlačítka mohli celou svatovítskou katedrálu vyhodit do povětří.

„V podmínkách je uvedeno, že cílem projektu není fyzická realizace, ale ideová soutěž,“ upozorňuje spoluautor projektu Michal Panoch. V porotě podle něj zasedne několik renomovaných architektů, uměleckou stránku bude posuzovat výtvarník a pedagog Jiří David. 

Parcela má tvůrcům i široké veřejnosti nabídnout prostor k zamyšlení v netradiční situaci, kdy autoři soutěže předkládají přes pět tisíc metrů čtverečních uměle vytvořeného „bílého místa“. Uzávěrka soutěže je 20. května, všechny zaslané projekty budou následně vystaveny v galerii NoD a autor vítězného návrhu získá tisíc korun a poukázku na doživotní vstup do výstavních prostor v Dlouhé zdarma.

Projekt v NoD je koncipován instalace s počítačovou projekcí, která je propojena s tlačítkem umístěným na zvýšeném pultíku. Projekce ukazuje záběr na Pražský hrad s jasně viditelnou katedrálou sv. Víta. Po stisknutí tlačítka se katedrála v oblaku prachu a za rachotu bortícího se kamení zřítí, načež mohou návštěvníci pozorovat, jak by silueta Hradu vypadala bez typického obrysu chrámu.

Autoři Parcely:

„Nelze pominout neustále rostoucí napětí mezi abstraktně fungujícím světem investicí a jim ustupujícím kulturním hodnotám, jak se s tím často setkáváme u nenápadnějších případů v pražských ulicích i jinde. Ukazuje, že ´navěky´ chápaná ochrana v liberálně-ekonomické společnosti může v jakémkoliv okamžiku pozbýt svého významu.“

Vydáno pod