Velikonoce hrou aneb kam za tradicemi tradičně i netradičně

Praha – Velikonoce jsou dobrou příležitostí k popuštění uzdy hravosti a fantazie. Alespoň tak to vypadá při listování kulturními programy a všelijakými doprovodnými akcemi, které na své návštěvníky o svátcích jara čekají na náměstích, návsích, hradních nádvořích nebo u klece s tygrem. Děti i dospělí mohou po celé tři sváteční dny plést pomlázky (mrskačky, korbáče, tatary, žily…), malovat vajíčka a péct jidáše, stačí si jen vybrat kde. Večer pak poklimbat na koncertě vážné hudby a v pondělí pípnout pro kuře.

Jarmarkové hemžení

Snad na každém českém náměstíčku se konají velikonoční jarmarky, na nichž si lidé v maketách chaloupek mohou koupit pomlázky, pentle a mazance, tedy vše, co by jim na Velikonoce nemělo doma chybět, ale i to, bez čeho by se obešli. Trhy nechybí ani na Staroměstském náměstí, kde na mumraj shlíží dvanáctimetrová bříza, ozdobená prý čtyřmi stovkami barevných vajíček.

Program je uzpůsoben dětem i dospělým. Takže zatímco ratolesti si v dětské staroměstské dílničce vyzkouší zdobení kraslic a nejbližšího okolí, rodiče mohou ochutnat něco z nabídky „Pašijového týdne“ nebo si poslechnout některé z hudebních vystoupení.

Za jarem do zahrady - botanické i zoologické

Velikonoční jarmark přichystali také v pražské Botanické zahradě. Návštěvníci zde mohou nejen nakupovat, ale i tvořit, například si vyřezat dřevěnou píšťalku. A především se pokochat pohledem, který jim připravila výstava Svátky jara v zahradě. Droboučké, drobné, velké i větší aranžmá s tematikou jara a Velikonoc připravili aranžéři ze Střední zahradnické školy v Děčíně. Kousek naaranžovaného jara si mohou zájemci i odnést domů.

I s květinou v podpaždí pak mohou seběhnout z kopce do zoologické zahrady. Ve velikonočních dílnách (12. a 13. 4.) je zde možné vyrobit si ne zcela tradiční kraslici nebo si zacvrnkat kuličky, pouštět lodičky či chodit na chůdách. Především na děti – ale iniciativě dospělých se meze nijak nekladou – se zaměřila zoo v Brně a v Hluboké nad Vltavou. V brněnské zoologické zahradě odstartuje v pondělí od 13:00 hodin Velikonoční stezka a v Dětské zoo budou po celé svátky k vidění roztomilá kuřátka a housátka. V Hluboké se pro změnu budou v sobotu křtít malá kůzlátka a hledat velikonoční poklad.

Plnou parou na hrad

Po všechny tři sváteční dny, tedy od soboty do pondělí, vyjede parní vlak tažený lokomotivou Albatros z Prahy na hrad Křivoklát. Za branami hradu čekají na výletníky Knížecí Velikonoce, které přítomné přenesou o 150 let zpátky. Mohou nakukovat pod ruce řezbářům, hrnčířům, košíkářům nebo kovářům a po „práci“ se občerstvit v hradním šenku. Nemůžou ale počítat s tím, že by buřt dostali na plastový tácek, od Velikonoc totiž startuje na Křivoklátě ekoprojekt „Do historie a přírody plasty nepatří“.

S kulturními programy na svátky jara nezůstávají pozadu ani ostatní české a moravské hrady a zámky. Téměř všechny jsou spojeny s jarmarky a dílnami, kde si návštěvníci mohou uplést pomlázku nebo upéct perníček. Každý hrad či zámek se ale snaží přidat něco navíc.

Na Šternberku je to výstava „vše o Velikonocích“, Veselé hradní Velikonoce na Rotštejně přichystaly ohněplivače a pohádku O Honzovi, Bětušce a darebných loupežnících. Ve Zbirohu projížďky vláčkem po areálu a na zámku v Mníšku pod Brdy školu šermu.

Velikonoce nemohly minout ani Pražský hrad. Ten nabídne dvě představení pašijových her pod širým nebem. Jedna inscenace s názvem Jidáši, kam jdeš? se uskutečnila v pátek, druhou ale ještě mohou zájemci vidět dnes od 15:00 hodin na čtvrtém nádvoří.

Lidojedi a duchovní hudba

Ti, kteří nestojí o výlety ani o brouzdání po tržištích, mohou za Velikonocemi zamířit do muzea. Muzeum hlavního města Prahy připravilo výstavu, v níž představuje velikonoční svátky tak, jak je slaví křesťané a jak se v minulosti slavily i v Praze. Každý návštěvník si může v sobotu a v neděli vyrobit vlastní kraslici a odnést si ji domů.

Skutečně netradiční tečku za svátky přichystalo Náprstkovo muzeum. Pod názvem Veselé Velikonoce aneb lidojedství a kraslice se skrývá oslava Velikonoc v africkém duchu spojená s divadelní hrou.

Po všem tom křepčení možná přijde vhod trocha klasiky. V brněnské katedrále sv. Petra a Pavla zahájila 5. dubna Haydnova Stabat mater Velikonoční festival duchovní hudby. Ten potrvá až do 19. dubna a zazní na něm díla například G. F. Händela, Leoša Janáčka nebo Sergeje Rachmaninova.

Ve stejný den jako brněnská přehlídka začal také Velikonoční festival Praha. Nabízí duchovní i symfonickou hudbu od středověku po současnost, která je spojena s velikonočními svátky. A nakonec – Jiří Stivín & Collegium Quodlibet rozezní Velikonočním koncertem, inspirovaným barokní hudbou, kostel Panny Marie a sv. Jeronýma v Emauzích.

  • Velikonoční bříza na Staroměstkém náměstí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/794/79391.jpg
  • Velikonoční zátiší autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/794/79392.jpg
  • Řemeslnický jarmark na Křivoklátě zdroj: www.krivoklat.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/796/79541.jpg
  • Vkusné pohlednice ve schránce v žádný svátek nechybí… autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/788/78749.jpg