Plzeňské Finále se blíží k závěru

Plzeň - V letošní soutěži filmového festivalu Finále v Plzni o sošku Zlatého ledňáčka bojuje v hlavní soutěži 12 nových českých filmů a 24 dokumentů. Vítěze vybírají dvě mezinárodní poroty, které své verdikty vyhlásí dnes večer od 19:00 v sále Peklo. Na slavnostním ceremoniálu pak bude předána hlavní cena tvůrcům vítězného českého celovečerního filmu a dokumentu. Na festivalové projekce už přišly tisíce diváků.

Letošní 22. ročník Finále odstartoval v neděli 19. dubna a nabídl kromě aktuální filmové produkce i řadu sekcí, seminářů, besed a netradičních projekcí. V archivní části se vrátil například do roku 1969, připomenul i zajímavé filmy natočené v 90. letech minulého století. Velkou retrospektivní poctu věnoval režisérce Věře Chytilové a také režisérovi Františku Vláčilovi i dalším jubilantům.

„Největší šance na úspěch má asi Česká televize, protože z dvanácti soutěžních snímků jich osm spoluprodukovala a devátý natočila celý sama. Největší divácký úspěch na festivalu měly filmy dva, Tobruk Václava Marhoula, jehož byla ČT koproducentem, a Hlídač č. 47, což je snímek České televize. Takže pokud by tyto filmy náhodou neuspěly v bojích o Zlatého ledňáčka, mají ještě velkou šanci získat cenu diváků,“ informoval z Plzně před závěrečným večerem redaktor ČT Jiří Svoboda.

V soutěži přehlídky bojuje o cenu i film Zdeňka Tyce El Paso. Po projekcích svého filmu, který zpracovává otázky romského etnika, pořádá režisér diskuse. „Mé dosavadní zkušenosti z promítání filmu hovoří o tom, že tato problematika je nanejvýš složitá. Lidé těsně po promítání jsou někdy dojati či souzní s hrdinkou filmu, ale když se potom rozběhne diskuse s obecnějším přesahem, ukáže se, že jsou lidé plni předsudků a nejsou příliš nakloněni nějakým konstruktivním řešením. Jsem ale přesvědčen, že i zde laskavé a vlídné slovo zmůže víc než nadávky. Obecně platí, že Romové jsou děti okamžiku, to, co mohou mít teď hned, je pro ně důležitější než to, co by mohlo být za hodinu, neplánují a nekalkulují do budoucnosti. To si my těžko dovedeme představit. Točit o nich je velká výzva k uvědomění si, zda náhodou i já jen nekecám, zda jsem schopen stát za svým slovem,“ říká ke svému filmu režisér.

Během týdne do Plzně zamířily desítky známých osobností, mezi nimi například Věra Chytilová, režisér Ivan Fíla, kameraman Josef Hanuš, režisér Juraj Jakubisko, producentka Deana Jakubisková, herečky Linda Rybová a Ljuba Skořepová, herci Jan Schmid a Josef Somr, dokumentaristka Helena Třeštíková a další. Posledním představením bude v neděli snímek Konec básníků v Čechách uvedený během projekce pod širým nebem.

Loni sošku Zlatého ledňáčka získal film Tajnosti Alice Nellis a dokument Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka.

  • Zdeněk Tyc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/821/82065.jpg
  • Břetislav Rychlík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/821/82061.jpg