Na 1. máje k Máchovi, za motýly nebo do kola

Praha – Důvod k oslavě prvního májového dne si najde téměř každý – zamilovaní, studentíci, pracující i poetové. Člověk může sice vyrazit pro balonek a igelitku s logem na nějaké politické sdružování, ale jsou i něžnější způsoby, jak přivítat květen, než je klobása nebo soutěž v non-stop líbání. Třeba páteční chvilka poezie, malé noční divadlo v přírodě, menuet, zakázaná píseň či sbírka živých motýlů.

Máj patří k Petřínu a poezie patří k m(M)áji, první květnový den je tedy ideální příležitostí k vyvětrání šuplíku a cestě na kopec. Každoročně se zde scházejí básníci a básnířky, aby svá dílka zarecitovali pod širým nebem nejen Karlu Hynkovi, který je ovšem z bronzu, a tak ledacos unese. Sraz je ve dvě odpoledne poblíž sochy jiného literárního velikána Jana Nerudy, verše, hudební nástroje a piknikový koš s sebou.

Hudba zazní také od osmé hodiny večerní v Divadle Archa na koncertě Life without barriers s podtitulem 5 let bez hranic, 20 let bez opony. Cover verze kdysi zakazovaných písní v nových aranžích Romana Holého a skupiny Monkey Business představí jejich původní interpreti i interpreti nepůvodní, kteří si před dvaceti lety broukali zcela jiné písně. Vedle Vladimíra Mišíka nebo Vlasty Třešňáka se tak na pódiu objeví třeba Orion a James Cole.

Kdo by raději za vlahého májového večera poseděl v přírodě, může se vydat do Divoké Šárky. Spolek Kašpar zde otevírá pražskou open-air divadelní scénu. 1. května od osmi uvede Smíšené dvouhry, úsměvné aktovky o cestě na svatební noc, pro čaj a na hřbitov. Hraje se pod střechou, tudíž za každého počasí, a malá noční představení budou pokračovat po celý květen.

barokním areálu Vraclav u Vysokého Mýta se rozhodli na prvního máje oslavit dvě historické události – 390 let od českého ostřelování Vídně vojsky Matyáše Thurna a narození významného básníka, jezuity Bedřicha Bridela. Program začíná ve dvě hodiny a na návštěvníky čekají slavnostní salvy, menuety a sarabandy, dámy v sedle anebo Jitka Molavcová.

(Nejen ten) komu chybí pod třešní druhý do páru, by se měl vydat do skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě. Čeká ho něžná krása křídel motýlích… živých, nikoli přišpendlených. Tropičtí martináči, otakárci a babočky přiletěli (zásilkou) z anglické motýlí farmy a návštěvníci unikátní motýlí akce mohou na vlastní oči pozorovat i jejich líhnutí se na svět, což by se jim v přírodě podařilo jen velmi vzácně.

Vydáno pod