Výstřel do tmy vyžaduje pozornost

Tábor - V zámku Radvanov / Mladá Vožice začíná výstava, pojednávající o slepé víře, mířící do temnoty v přesvědčení, že trefí svůj cíl, s názvem Výstřel do tmy. Díla předních světových mladých umělců jsou jako blesk z čistého nebe, jenž zaujímá neuctivý a kýčovitý pohled do současnosti a budoucnosti populární kultury, stejně jako do její minulosti. V rámci výstavy jsou k vidění díla umělců: Pure Evil, Gordon Cheung, Will Tuck, Jonathan Gent, Freya Wright, Jonathan McLeod, Lee Maelzers, Daniel Jackson, Brian Reed a Thomas Draschan. Výstava potrvá od 30. května do  29. června.

Název Výstřel do tmy pochází z komediálního snímku Růžový Panter z roku 1964. Film byl natočen režisérem Blake Edwardsem shvězdným obsazením, kterému dominoval Peter Sellers v hlavní roli francouzského inspektora Clouseaua. Šedesátá léta jsou považovány za období optimismu a strachu. Rok 1964 charakterizuje britská kulturní invaze do Ameriky prostřednictvím skupin, jako jsou Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Rod Stewart, Deep Purple nebo Who, které ovládly hudební hitparády.

Eskalace války ve Vietnamu téhož roku je symbolem obrovské horlivosti a nezměrného zoufalství. Nyní, o 45 let později, se sice svět významně změnil, ale většina problémů a obav přetrvává i nadále, ať už mluvíme o rovnosti pohlaví, otázkách demokracie, marnosti válek nebo nesmyslnosti závodů ve zbrojení. Tito umělci se snaží vypořádat s problémy dnešní doby. Jsou mladým, energickým a dynamickým proudem soudobého umění.

Výstava se koná díky společnosti Emeldi Software Services.

  • Mark Wright / Toxic Landscape zdroj: Radvanov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89150.jpg
  • Gordon Cheung / Acrobats zdroj: Radvanov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89145.jpg
  • Jonathan Gent autor: ČT24, zdroj: Radvanov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89147.jpg