Světoznámé Emersonovo kvarteto zahrálo na Dvořákově Praze

Praha - Americké smyčcové kvarteto považované za jeden z nejlepších komorních ansámblů současnosti se dnes s velkým úspěchem představilo ve Dvořákově síni Rudolfina. Pro koncert festivalu Dvořákova Praha si umělci tvořící Emersonovo kvarteto ve stejné sestavě už od roku 1976 připravili smyčcové kvartety od Josepha Haydna, Dmitrije Šostakoviče a Antonína Dvořáka, jehož podle slov violisty Lawrence Dutona považují také za amerického skladatele.

„Myslím, že pro nás všechny je Dvořák velmi důležitý. Je úžasné, jak vnášel pocity z nového světa do hudby, kterou skládal,“ řekl před koncertem Duton. I on má díky své prababičce české kořeny. Umělci, kteří v české metropoli nehrají poprvé, přednesli z Dvořákovy tvorby Smyčcový kvartet Es dur zvaný Slovanský.  

Na hudební scéně působí Emersonovo smyčcové kvarteto více než tři desítky let, a to ve stále stejné sestavě. Houslisté Eugene Drucker a Philip Setzer se střídají na místě prvních houslí, kromě violisty Lawrence Dutona doplňuje soubor ještě violoncellista David Finckel. Od roku 1987 vydal soubor u Deutsche Grammophon 30 úspěšných nahrávek, získal osm cen Grammy, tři ceny britského odborného časopisu Grammophone a prestižní ocenění Averyho Fishera udělované americkým umělcům za mimořádný přínos klasické hudbě. V nadcházející sezoně bude dokončovat nahrávku s Dvořákem; v New Yorku a Londýně se chystá provést skladby Dvořáka, Martinů i Janáčka.

Ve Dvořákově díle se kvarteto snaží zahrát různé melodie, pasáže a přechody s přirozeně znějícím stylem a volností tak, aby zachovalo strukturu každé věty. „Zajímavé je to, že právě nahráváme desky pro Deutsche Grammophon se všemi Dvořákovými kvartety plus Violovým kvintetem, včetně dnešního opusu 51 - Slovanského. Perfektně to ladí s tímto programem,“ poznamenal Duton. Na jaře letošního roku mimo jiné pořídilo u stejného vydavatelství novou desku se smyčcovými kvartety Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, hudbou, již podle Dutona ansámbl miluje.

Vydáno pod