Jacksonovi fanoušci v Praze rekordně vzpomínají na svého krále

Praha – Stovky tanečníků v pražských ulicích vzpomínají na Michaela Jacksona, který by se právě dnes dožil jednapadesáti let. Akce s názvem King of Pop Forever začala dopoledne v Pařížské ulici před hotelem Intercontinental, kde zpěvák pobýval před 13 lety, kdy v Česku vystoupil na jediném koncertě. Tanečníci se odtud přesunuli na Pražský hrad. Při společné choreografii na Jacksonovu skladbu Beat It se také zapsali do české knihy rekordů – na jednom místě si zatančilo přes 1000 lidí.

Nedožité zpěvákovy narozeniny připomíná i taneční party ve Žlutých lázních. Pořadatelé zde také představili Jacksonovu pamětní desku, kterou navrhla Lucie Kazněmčiková. Akce King of Pop Forever potrvá až do rána. Jak upřesnila zpravodajka ČT Iva Němcová, každý z tanečníků ve Žlutých lázních obdrží certifikát, že se zúčastnil českého tanečního rekordu.

Hromadné tanční akce se uskutečnily i na dalších místech světa. Například newyorskou vzpomínkovou akci organizoval černošský režisér Spike Lee, který v roce 1996 v chudinském slumu v Rio de Janeiro natočil slavný videoklip k písni They Don˙t Care About Us. V parku v Brooklynu se promítaly klipy s největšími Jacksonovými hity, jeho fanoušci mu také mohli napsat vzkaz na velkou vzpomínkovou zeď.

Promítalo se i v Paříži - na největší filmové plátno na světě. Grévinovo muzeum mimořádně do předsálí kina zapůjčilo voskouvou sochu, kterou v dubnu 1997 v Paříži odhalil sám Jackson. A v Mexiku by se mělo sejít až 15 tisíc lidí, kteří se chtějí pokusit překonat světový rekord v největším počtu tanečníků na slavnou choreografii z alba Thriller.

Popový král Michael Jackson zemřel koncem června. Úřady v pátek oficiálně potvrdily, že příčinou jeho smrti bylo předávkování anestetikem propofol. Policie jeho smrt bude vyšetřovat jako zabití, vyšetřovatelé vyslýchají zejména zpěvákova osobního lékaře.