Rodina se rozloučí s Jacksonem - v tichosti a bez fanoušků

Los Angeles – Pohřeb legendárního amerického zpěváka Michaela Jacksona byl původně naplánován na 29. srpna, na den jeho nedožitých 51. narozenin. Ze zřejmě organizačních důvodů ale rodina poslední rozloučení přesunula na dnešek. S Jacksonem se jeho příbuzní a přátelé rozloučí v Glendale nedaleko Los Angeles v sedm hodin večer místního času (tedy v pátek ve čtyři hodiny ráno našeho). Obřad proběhne v tichosti, mimo záři reflektorů a bez přítomnosti novinářů a veřejnosti.

Michael bude pohřben na hollywoodském hřbitově Forest Lawn v Los Angeles ve společnosti třeba Clarka Gablea, Walta Disneyho nebo Jean Harlowové. Mauzoleum, v němž budou Jacksonovy ostatky uloženy, je údajně vyzdobeno replikami Michelangelových děl. Je v něm také na skle vyvedena kopie Poslední večeře od Leonarda da Vinciho.

Podzimní sbohem Jacksonovi - koncert u Schönbrunnu a film

Veřejné rozloučení s Jacksonem se konalo 7. července v losangeleské aréně Staples Center. Velký rozlučkový koncert s názvem Královské sbohem králi popu chystá Michaelův bratr Jermaine 26. září u vídeňského zámku.

Na pódiu ve tvaru královské koruny by měli podle nepotvrzených informací vystoupit například U2, Madonna, Lionel Richie nebo Whitney Houstonová. Lístky na koncertní show jsou už v prodeji. Jejich cena se pohybuje v osmi kategoriích, nejlevnější vyjdou v přepočtu zhruba na 1600 korun. V ceně je i jízda městskou dopravou čtyři hodiny před koncertem a šest hodin po něm.

Michael Jackson zemřel 25. června. Minulý týden potvrdila soudní pitva, že příčinou úmrtí bylo předávkování anestetikem propofol, které Jacksonovi údajně podal jeho osobní lékař. Smrt padesátiletého zpěváka zastihla v době příprav na sérii koncertů, které se měly uskutečnit v Londýně. Ze záznamů zkoušek na londýnská vystoupení vzniká film s názvem Michael Jackson: This Is It. Do kin by měl vstoupit v celosvětové premiéře 28. října. Promítat se ale zřejmě bude jen po omezenou dobu dvou týdnů.